Eskobar: Ne postoji nikakva mogućnost da se RS otcepi

Region 21. okt. 202119:3818 komentara
Podeli:
Gabrijel Eskobar
Izvor: Ambasada SAD u Srbiji

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da ne postoji nikakva mogućnost otcepljenja Republike Srpske od BiH.

Eskobar je posle sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem rekao da SAD u potpunosti podržavaju suverenitet i terirorijalni integritet BiH.

Povezane vesti

Osudio je poslednje poteze srpskog člana Predsedništva BiH, koji se odnose na vraćanje nadležnosti entitetima, dodavši da oni vode ka eskalaciji.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da se neće nasedati na Dodikove provokacije i da insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

Eskobar je naveo da je „upravo takav liderski pristup u rešavanju problema ono što Sjedinjene Američke Države podržavaju“.

Komšić i Eskobar su, kako je preneo portal Klix, razgovarali i o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Eskobar je naglasio da što pre treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU, jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Komšić je naveo da ohrabruje činjenica da proširenje EU na Zapadni Balkan nije isključeno, a zajednički su konstatovali da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Komšić je, kako se dodaje, upoznao specijalnog izaslanika predsednika SAD-a o policijskoj vežbi koja će se održati sutra u RS, u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a.

On je to ocenio kao još jedan provokativni potez „s ciljem proizvodnje konflikta“.

Eskobar je potom razgovarao sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem o, kako je saopštilo Predsedništvo BiH, krizi izazvanoj postupcima vlasti u Republici Srpskoj.

Izvor : FoNet/Božana Pavlica

Ponovo je naglašeno da ne postoji ustavan način da se entiteti povuku iz državnih institucija kroz unilateralne akcije.

Istaknuta je i puna posvećenost SAD zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i funkcionalnosti državnih institucija i potreba za očuvanjem mira i stabilnosti.

U međuvremenu, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je ambasada SAD u Sarajevu „epicentar nestabilnosti u BiH“, što se, kako je naveo, vidi i po odnosu prema Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), koji je „privatno lice u BiH, a ne Visoki predstavnik po Aneksu 10“.

Dodik je za agenciju Srna rekao da bi bilo dobro za sve u BiH da američka ambasada u Sarajevu prestane sa „pretnjama i držanjem lekcija o ustavnosti i kršenju Dejtonskog sporazuma“.

„Njihove pretnje su, balkanskim vokabularom rečeno, siledžijske. Sve vreme svog delovanja su na fonu muslimanskog projekta BiH, lažno se predstavljajući da navodno prave ‘funkcionalnu državu’, a u suštini rade za muslimane i pravljenje njihove muslimanske države“, kazao je Dodik.

Komentari

Vaš komentar