Ešerihija koli potvrđena na plaži kod Novog Vinodolskog

Region 18. avg 202116:586 komentara
Podeli:
plaža, more, leto, galeb
Izvor: Pixabay

Koncentracija bakterije ešerihija koli na jednoj od tri lokacije na plaži Klenovica, kod Novog Vinodolskog, viša je od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocenu, objavio je u sredu Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Dodatno ispitivanje kvalietat mora sprovedeno je u utorak, nakon dojave o zagađenju mora na plaži Klenovica, na području Novog Vinodolskog.

Povezane vesti

Ispitivanja su obavljena na početku plaže, kod objekta Marintimo, zatim na sredini plaže i na kraju plaže, pored skakaonice Tunera.

Ostali rezultati sprovedenih analiza biće dostupni sutradan, a o nalazu su obaveštene sve nadležne institucije, naveli su iz primorsko-goranskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Koordinatorks laboratorija za mikrobiologiju voda u Županijskom zavodu Darija Vukić Lušić izjavila je za Hinu da su u uzorku mora s kraja plaže, pored skakaonice Tunera, utvrđene visoke koncentracije bakterije ešerihija koli, dok su rezultati analize uzoraka s druge dve lokacije, na početku i na sredini plaže Klenovica, za sada dobri.

Navela je kako je reč o prvim nalazima i da će ostali parametri i nalazi biti gotovi u četvrtak.

O nalazima su obavešteni merodavna inspekcija, kako bi izašla na teren i nadalje postupala, Grad Novi Vinodolski i komunalno društvo s tog područja.

Uzorkovanje mora na toj plaži danas će biti ponovljeno, a nastaviće se i sljedećih dana, kako bi se stanje i nadalje pratilo, istakla je.

O zagađenju plaže u Klenovici u utorak je pisao Novi List u u tekstu s naslovom “Mrlje u moru turiste teraju iz Klenovice”, a u njemu je nekoliko građana tvrdilo da je more uz plažu bilo zagađeno i da su kod kupača učestale stomačne i druge zdravstvene tegobe.

Komentari

Vaš komentar