EP usvojio rezoluciju o BiH: Osuđene izjave i predlozi koji podrivaju Ustav BiH

Region 06. jul 202216:09
Podeli:
Izvor: Julien Warnand/Pool via REUTERS/File Photo

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o BiH u kojoj je osudio izjave i predloge, čiji je cilj podrivanje ustavnih vrednosti BiH, uz napomenu da ta zemlja treba da ustavni okvir uskladi sa evropskim standardima i principima.

Povezane vesti

U rezoluciji se naglašava da je tempo pristupanja EU određen sprovođenjem reformi, čiji je cilj garantovanje pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija, zasnovanih na vladavini prava, dobrom upravljanju i osnovnim pravima.

Rezolucija je usvojena sa 340 glasova za i 276 protiv, navodi se na sajtu Evropskog parlamenta.

U rezoluciji se pozivaju BiH i njeni politički akteri da naprave značajne korake ka članstvu u EU, napredovanjem u ostvarivanju 14 ključnih prioriteta, posebno vraćanjem nezavisnosti pravosuđa, jačanjem vladavine prava, kao i unapređenjem borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Od BiH se traži i da podstiče i obezbedi slobode medija i okruženja za civilno društvo, kao i da zaštiti „ranjive grupe“.

Evropski parlament je, kako se navodi, izrazio žaljenje što se više od 25 godina od završetka rata Bosna i Hercegovina i dalje suočava sa podelama, koje promovišu političke elite, pokušajima secesije i visokim stepenom korupcije, što, ocenjeno je, doprinosi „masovnom odlivu mozgova i demografskom padu“.

U rezoluciji se ističe poštovanje nasleđa Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i koncept konstitutivnih naroda, pri čemu je navedeno da princip konstitutivnosti naroda ne bi trebalo da dovodi do diskriminacije ostalih građana.

Naglašeno je i da sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma uključuje obavezu primene odluka Visokog predstavnika, a pružena je „snažna podrška OHR u izvršavanju svog punog mandata, uključujući korišćenje bonskih ovlašćenja kao poslednjeg sredstva da se obezbedi puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta i integriteta BiH“.

Evropski parlament „primio je na znanje“ nedavnu odluku Visokog predstavnika Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj i produži zabranu raspolaganja državnom imovinom.

Osuđena retorika mržnje prema Visokom predstavniku

Najoštrije je osuđena „svaka retorika mržnje i pretnje nasiljem prema Visokom predstavniku, uključujući i one izražene na mitingu u Banjaluci 20. aprila“, a vlasti su pozivane da spreče i krivično gone one koji upućuju takve pretnje.

U rezoluciji je izraženo protivljenje svim štetnim ustupcima po pitanju državne i odbrambene imovine, a međunarodni akteri pozvani su da podrže OHR i njegovu ekspertsku grupu, koji rade na pronalaženju održivog rešenja za dobrobit cele zemlje i svih građana.

Od predstavnika međunarodne zajednice u BiH zatraženo je i da reaguju na, kako se navodi, „secesionističke napore rukovodstva Republike Srpske snažnijim i kredibilnijim pristupom“.

Izraženo je žaljenje zbog ćorsokaka u pregovorima o reformi Ustava i Izbornog zakona u BiH, kao i zbog nedostatka političke volje da se ona sprovede uoči ovogodišnjih opštih izbora u oktobru.

U rezoluciji se pozivaju svi akteri da omoguće da se izbori održe u oktobru, kako je i predviđeno, i da pregovaraju u dobroj volji i postignu uravnotežen sporazum, u skladu sa evropskim standardima, presudama Evropskog suda za ljudska prava i preporukama Venecijanske komisije da bi ispunili ustavnu obavezu.

Komentari

Vaš komentar