CG neće zatvoriti nijedno poglavlje, ako ne ispuni traženo za vladavinu prava

Region 16. jan. 202111:58 > 16:051 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Crna Gora neće zatvoriti nijedno pregovaračko poglavlje dok ne ispuni privremena merila u oblasti vladavine prava, kazala je dopisniku RTCG u Briselu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes.

U Evropskoj komisiji ističu da su borba protiv korupcije, sloboda medija i reforme u oblasti pravosuđa suštinske kritične oblasti u kojima je neophodno postići napredak.

„Vladavina prava ostaje sveobuhvatni prioritet, gde je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, 23 i 24. Nijedno drugo pregovaračko poglavlje neće biti zatvoreno pre nego što se to postigne“, rekla je portparolka Pisonero Hernandes.

Ona je poručila da je, kako bi se zadovoljla privremena merila, pred Crnom Gorom još posla u najvažnijim pitanjima.

„Potrebno je još rezultata u ključnim preostalim kritičnim oblastima, kao što su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i obnovljena posvećenost reformama u oblasti pravosudja, pre nego što izveštaj o privremenim merilima može biti iniciran i predstavljen zemljama članicama EU“, istakla je ona.

Crna Gora je otvorila sva poglavalja u pregovorima sa EU. Do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja. Crna Gora je privremeno zatvorila pregovaračka poglavlja 25 – Nauka i istraživanje, 26 – Obrazovanje i kultura i 30 – Međunarodni odnosi.

Pregovore o pristupanju EU Crna Gora je počela 2012. godine.

Komentari

Vaš komentar