Edi Rama proglasio pobedu na parlamentarnim izborima u Albaniji

Region 27. apr 202119:53
Izvor: REUTERS/Florion Goga

Albanski premijer Edi Rama je proglasio "najlepšu pobedu" na parlamentarnim izborima i rekao da je osvojio "istorijski" treći mandat.

„Potukli smo rekord. Hvala vam što ste imali poverenja u mene da idem u treći mandat“, rekao je Rama pred hiljadama pristalica okupljenih u centru Tirane, dva dana posle izbora.

Povezane vesti

Rama je ranije pozvao pristalice da proslave njegovu pobedu na glavnom trgu u Tirani posle uspeha socijalista na nedeljnim izborima, što će mu omogućiti da ima treći premijerski mandat, što se prvi put dogodilo u Albaniji.

Prema zvaničnim rezultatima na osnovu prebrojanih 95 odsto glasačkih mesta, Socijalistička partija osvojila je 48,6 odsto glasova na izborima održanim u nedelju, što je oko deset odsto bolje od opozicije okupljene oko demokrata desnog centra.

Prema projekcijama Centralne izborne komisije, Socijalistička partija će imati 74 od 140 mesta u parlamentu, odnosno apsolutnu većinu, što omogućuje Ediju Rami da bude prvi predsednik vlade koji je osvojio treći mandat.

Prema izbornoj komisiji, Demokratska stranka Ljuljzima Baše, udružena sa još desetak partija, osvojila je 39,4 odsto glasova, odnosno 59 mesta.

Partija MSI predsednika Iljira Mete, bivšeg socijaliste koji je postao žestoki Ramin protivnik, u velikom je padu u odnosu na prethodne izbore sa manje od sedam odsto glasova i četiri mesta u parlamentu.

Ljuljzim Baša još nije priznao poraz.

Evropska unija pozdravila je „dobru organizaciju“ izbora i pozvala stranke da poštuju rezultate.

Od kraja komunizma u Albaniji početkom devedesetih izborni rezultati su sistematsko osporavani i obično izazivaju sumnje u proneveru.

Komentari

Vaš komentar