Džaferović traži restriktivne mere BiH prema Rusiji, Dodik za neutralnost

Region 28. mar 202219:32
Podeli:
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je sa ambasadorima zemalja EU i država grupe G-7 o napadu Rusije na Ukrajinu, koji su od BiH tražili da uvede "restriktivne mere" prema Rusiji.

„Ambasadori su istakli zahvalnost BiH zbog pridruživanja rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Savetu bezbednosti UN i stavovima i merama EU o ovom pitanju“, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Od BiH je zatraženo da „nastavi s istom politikom, kojom se svrstala na pravu stranu istorije“, kao i da nadležne institucije BiH „sprovedu restriktivne mere protiv institucija i drugih subjekata Rusije federacije predviđene aktima Evropske unije, kojima se BiH pridružila“.

U vezi sa zahtevom ambasadora zemlja EU i država grupe G-7 o primeni restriktivnih mera prema Rusiji, Džaferović je kazao da traži od Saveta ministara BiH da sprovede svoje obaveze i uvede te restriktivne mere.

Najavio je da će takav zahtev pismeno uputiti Savetu ministara BiH.

Džaferović je, kako se naglašava, „još jednom osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i iskazao privrženost stavovima EU i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini“.

Podržao je zahteve EU i država članica G-7 da Rusija odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine i prestane s primenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava, kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice.

Džaferović se, dodaje se, pridružio zahtevima da Rusija otvori humanitarne koridore prema opsednutim gradovima i područjima u Ukrajini i da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Predsedavajući Predsedništva BiH je naglasio da deli zabrinutost i osude međunarodne zajednice, kada su u pitanju iznete pretnje o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja, navodi se u saopštenju.

Još je kazao da deli očekivanje međunarodne zajednice da će Rusija „u dobroj veri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom“.

Dodik: Džaferović i Komšić odbili raspravu o Ukrajini u Predsedništvu BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Predsedništvo BiH nije razmatralo uvođenje restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, navodeći da su druga dva člana – Željko Komšić i Šefik Džaferović čak odbila da se o ukrajinskoj krizi uopšte i raspravlja u Predsedništvu, javila je Radio-televizija Republike Srpske.

„Onda je potrebno znati da u BiH ne postoji odluka nadležnog organa za uvođenje restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji. Predsedništvo BiH je po Ustavu nadležno za spoljnu politiku BiH, a ne Savet ministara, kako pokušava da sugeriše bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović“, rekao je Dodik, upitan da prokomentariše Džaferovićevu izjavu da traži od Saveta ministara da sprovede restriktivne mere Moskvi.

Dodik je naglasio da će BiH ostati neutralna u pogledu sukoba u Ukrajini i da je to stav koji se neće promeniti.

„Mi iz Republike Srpske sasvim sigurno nećemo menjati stav po tom pitanju“, poručio je Dodik.

Komentari

Vaš komentar