Dve proslave Dana državnosti u Nikšiću: Sukob građana i policije, bačen suzavac

Region 13. jul 202221:23 > 14. jul 2022 00:344 komentara
Izvor: N1 (arhiva)

U incidentima u sredu uveče u Nikšiću povređena su tri policajca, medicinsku pomoć je zatražilo nekoliko građana, a tri osobe su privedene, javili su mediji. Policija je u Nikšiću upotrebila suzavac kako bi sprečila sukob dve grupe građana, koje su se okupile da odvojeno obeleže 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

U jednom trenutku u centru grada došlo je do sukoba policije i građana. Građani su krenuli u sukob sa policijom, počele su da lete i flaše, nakon čega je policija upotrebila suzavac i biber sprej, javlja reporter „Vijesti“.

Jedna grupa, sa crnogorskim i komitistkim obiležjima proslavljala je Dan državnosti na centralnom, gradskom trgu, kada je ka njoj krenula druga grupa koja je nosila trobojke.

Mediji navode da je su se okupljeni na trgu sukobili s policijom i na nju bacali flaše i stolice nakon čega je policija upotrijebila suzavac.

Prethodno je ka okupljenima na trgu pokušala da se približi grupa sa trobojkama koja je, po navodima reportera Pobjede, vređala okupljene i gađala je flašama. Policija je napravila kordon i bacila suzavac u nameri da spreči sukob dve grupe. ;Policija se do ovog trenutka nije oglasila saopštenjem.

U prvim reakcijama dominiraju kritike na račun policije.

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Zeković ocenio je da policija „nije bila adekvatno pripremljena za moguće intervencije u Nikšiću“, te da joj je bila namera da dozvoli nasilje.

Šef kabineta predsednika Crne Gore Miodrag Radović kazao je da „oštro osuđuje pokušaje provokacije i izazivanja nemira u Nikšiću“ i pozvao nadležne da „pokažu veći stepen odgovornosti prilikom obezbeđivanja ovakvih skupova, te da preventivnim radom koji je danas izostao, spreče slične incidente“.

Predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević tvrdi da incidente u tom gradu „nisu izazvali Nikšićani već pojedini gosti koje niko nije dirao“.

Komentari

Vaš komentar