Dve osobe uhapšene zbog špijunaže u Crnoj Gori, među njima i bivši službenik MIP

Region 30. sep 202212:082 komentara
specijalno tužilaštvo crne gore n1
Izvor: Nova M

Dve osobe uhapšene su u Crnoj Gori zbog sumnje da su učinili krivična dela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže, izjavio je portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić.

Radonjić je u izjavi za medije naveo da je na zahtev SDT, podnetog na osnovu obaveštenja koje je prikupila i dostavila Agencija za nacionalnu bezbednost, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija izvršila pretres stanova i drugih prostorija više građana, zbog sumnje da su učinjena krivična dela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže.

„Nakon pretresa, dva lica su lišena slobode i protiv njih je policija podnela krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici“, rekao je Radonjić.

On je kazao da je izviđaj za krivična dela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže u toku, pred ODT-om, a zbog zaštite interesa postupka, ne može se dati više podataka.

Među uhapšenima i službenik MIP-a Radomir Sekulović

Mediji su objavili da je bivši dugogodišnji službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Radomir Sekulović osumnjičen da je godinama radio za rusku obaveštajnu službu i da je bio šef grupe, koja je slala poverljive podatke Moskvi kao i još jedna osoba nastanjena u Podgorici, koja nije zaposlena u državnim institucijama već ima privatnu firmu.

POVEZANE VESTI:

Mediji navode da je pod istragom i najmanje tridesetak ruskih državljana koji žive u Crnoj Gori i imaju dozvolu za privremeni boravak u toj zemlji, a za koje se sumnja da su, po nalozima ruskih diplomata iz ambasade Rusije, odrađivali prikupljanje podataka i ostvarivanje kontakata sa ljudima iz državnih i privatnih kompanija u Crnoj Gori.

Za krivična dela špijunaže Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana je zatvorska kazna od tri do 15 godina, koliko i za drugo krivično djelo – stvaranja kriminalne organizacije.

„Ko za stranu državu ili organizaciju stvara obaveštajnu službu u Crnoj Gori ili njom rukovodi, kazniće se zatvorom od pet do petnaest godina. Ko stupi u stranu obaveštajnu službu, prikuplja za nju podatke ili na drugi način pomaže njen rad, kazniće se zatvorom od dve do deset godina. Ko pribavlja tajne podatke ili dokumente u nameri da ih saopšti ili preda stranoj državi, stranoj organizaciji, ili licu koje im služi, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina“, navodi se između ostalog u KZ.

Ministarstvo inostranih poslova proglasilo je juče šest diplomata ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata. Iz MIP-a je objavljeno da je odluka doneta zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dve države.

Ruska smbasada sinoć je objavila da zbog, kako su naveli, neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti obustavljaju rad konzularnog odeljenja na neodređeno vreme.

Komentari

Vaš komentar