Dva zaražena poslanika dovedena u makedonski parlament da bi se obezbedio kvorum

Region 18. apr. 202118:393 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Vladajuća partija u Severnoj Makedoniji, SDSM, u nedelju je u parlament dovela dva poslanika pozitivna na kovid-19 u skafanderima, kako bi usvojila više zakona za koje opozicija nije želela da obezbedi kvorum.

Poslanici koalicije oko SDSM, pozitivni na kovid, su dovedeni nakon višednevnog natezanja sa opozicionom VMRO DPMNE, koja je pristala da obezbedi kvorum samo za sednicu na kojoj su usvojeni antikrizni zakoni za podšku privredi i građanima, ali ne zakone sa prethodnih sednica koji duže vreme čekaju da budu izglasani.

Dva zaražena poslanika su dovedena u skafanderima i glasali su iz posebne prostorije u parlamentu, a predsednik Sobranja Talat Džaferi i šef poslaničke grupe SDSM Jovan Mitreski su rekli da je dovođenje dva poslanika urađeno po svim antikovid protokolima.

Mitreski je istakao da si poslanici dovedeni da bi bio obezbeđen kvorum i Sobranje bilo funkcionalno, jer parlamentarna većina neće više da dozvoli ucene opozicije.

Makedonska opozicija u Sobranju koristi pandemiju kovida 19 i to što vladajuća kolacija ima tanku većinu od 62 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, kako bi blokirala usvajanje zakona tako što njeni poslanici ne žele da obezbede kvorum.

Opzicione VMRO DPMNE i partja „Levica“ ocenile su da su dovođenjem dva poslanika, koji su pozitivni na kovid, prekršeni zakoni i optužile vlast da su tim potezom ugrozili zdravlje ostalih svih poslanika, najavljujući krivične prijave za sve odgovorne.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je, preko Fejsbuka, zatražio od predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog da ne potpisuje zakone za čije glasanje je kvorum obezbeđen dovođenjem poslanika obolelih od kovida.

„Predsedniče Pendarovski dosta se kriješ, bekni nešto. Stani iza prava, zakona i Ustava“, napisao je Mickoski.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar