Rusi i Ukrajinac pokušali da upadnu u fabriku oružja u Albaniji, uhapšeni i Česi

Region 21. avg 202209:14 > 15:5934 komentara
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Albanska policija je u nedelju uhapsila četiri državljanina Češke koji su snimali fabriku kartridža i tunele u Poličanu, preneli su albanski mediji. Ministarstvo odbrane je prethodno saopštilo da su u subotu uhapšeni Ukrajinac i dvoje Rusa koji su pokušali da upadnu u fabriku oružja u centralnoj Albaniji i ranili dva vojnika koji su im blokirali put.

Vojna policija je u nedelju oko podneva pronašla dva automobila stranih registarskih oznaka i obavestila policiju.

Posle napada na fabriku u Gramšiju, albanska vojska je stavljena u pripravnost u pogledu osmatranja vojnih baza, prenose mediji.

Albansko ministarstvo odbrane je prethodno sapštilo da su Ukrajinac i dvoje ruskih državljana – muškarac i žena, privedeni pri pokušaju upada u vojnu fabriku u subotu. Prilikom hapšenja su povređena dva vojnika koja su čuvala zatvoreni objekat.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je da su uhapšeni osumnjičeni za špijunažu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, incident se dogodio u fabrici mehaničkog oružja Molot u Gramšiju u subotu oko 17.40.

Obezbeđenje vojnog pogona primetilo je da je na njegovu teritoriju ušla nepoznata osoba i počela da fotografiše objekat. Kada su se pojavili stražari, pokušao je da pobegne, ali je uhvaćen.

„Ruski državljanin, identifikovan kao 24-godišnji M.Z, upotrebio je neuroparalitički sprej protiv dvojice čuvara“, navodi se u saopštenju.

Policija je uhapsila još 33-godišnju državljanku Rusije, identifikovanu kao S.T. i 25-godišnjeg državljanina Ukrajine F.A. koji su bili u blizini fabrike i pratili čoveka koji je ušao na teritoriju.

Albansko tužilaštvo smatra da nije reč o običnim turistima, jer su koristili nervni gas. Mediji prenose da su uhapšeni Rusi rekli da su fotografi koji su za turistički blog snimali nekadašnje sovjetske vojne baze.

Kako navodi albanski TV kanal top-channel.tv, od 1993. godine u fabrici je obustavljena proizvodnja automata АК-47 sovjetskog konstruktora Kalašnjikova, ali je vojna oprema ostala, pa ta fabrika spada u objekte od posebnog značaja koje čuva albanska vojska.

Pripadnici vojne policije i obaveštajne i antiterorističke službe sprovode uviđaj.

Albanija je članica NATO od 2009. godine.

Komentari

Vaš komentar