Dunja Mijatović upozorila na pogoršanje slobode medija u Sloveniji

Region 04. jun 202117:55
Podeli:
Izvor: N1

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je na "uočljivo pogoršanje" slobode izražavanja i slobode medija u Sloveniji u vladi desničarskog premijera Janeza Janše i pozvala vladu da zaustavi taj trend.

Mijatović je u memorandumu, koji je prenela njena kancelarija, napisala da „neki koraci koje je slovenačka vlada preduzela poslednjih meseci rizikuju da podriju sposobnost nezavisnih glasova da govore slobodno“.

„Neprijateljski javni diskurs, kao i kampanje ocrnjivanja i zastrašivanja uperene protiv aktivista civilnog društva i onih koji izražavaju kritična mišljenja nanose štetu slobodi izražavanja i imaju zastrašujući uticaj na slobodu medija“, napisala je Mijatović u memorandumu.

Ona je pozvala slovenačku vladu da poboljša situaciju i navela niz preporuka.

„Komesarka poziva slovenačke vlasti da preduzmu mere da smire tenzije u društvu i ohrabre uzajamno poštovanje i razmenu mišljenja“, navodi se u memorandumu.

Ona je posebno ukazala na odgovornost političkih vođa u ovom smislu i pozvala je članove vlade da na dostojanstven i odgovoran način koriste društvene mreže.

Ona je rekla da članovi vlade moraju da se uzdržavaju od davanja izjava koje stigmatizuju rad civilnog društva i treba javno da osude takav govor drugih.

Mijatović je pozvala slovenačke vlasti da preduzmu akcije da smire te tenzije i „ohrabre uzajamno poštovanje u razmeni mišljenja“.

Mijatović je navela „niz problema“ oko medijskih sloboda, uključujući „uznemiravanje, zastrašivanje i krivične prijave protiv novinara, restrikcije pristupu javnim informacijama, vladino delovanje protiv medija javnog servisa“.

„Komesarka posebno osuđuje trend seksističkog uznemiravanja i mizoginog govora prema novinarkama“, navodi se u saopštenju.

Mijatović je takođe izrazila žaljenje što je, kako izgleda, slovenačka vlada iskoristila pandemiju kovida-19 da obeshrabri slobodno izražavanje neslaganja ili političkog protivljenja, sveobuhvatnim zabranama protesta i kaznama za prekršioce.

Slovenačka vlada je osporila nalaze komesarke Mijatović u odgovoru. Sloboda medija nije prekršena nikakvim pravnim aktima, navela je slovenačka vlada, prenosi agencija AP.

„Svaka kritika uperena na konkretno pokrivanje medija od strane političara i premijera ne može ni na koji način da se smatra napadom na slobodu medija i nezavisnost novinarskog rada. Sloboda izražavanja je pravo koje pripada svakom, uključujući vladi i njenim predstanicima, i ne završava se visokom retorikom, već takođe uključuje kritično izražavanje“, navela je slovenačka vlada.

Kako navodi agencija AP, populistički premijer Janša pod sve većim je kritikama zbog, kako se smatra, autoritarnog stava poput njegovog saveznika mađarskog premijera Viktora Orbana.

Hiljade ljudi protestovalo je nedavno u Sloveniji tražeći smenu vlade i prevremene izbore zbog, kako su rekli, erozije demokratskih standarda u zemlji.

Janša, poznat po napadima na novinare i kritičare preko društvenih mreža, više puta je odbacio kritike u zemlji i iz inostranstva kao liberalnu zaveru protiv njegove konzervativne vlade.

Komentari

Vaš komentar