Državljanka BiH krenula na put u Nemačku sa pozitivnim PCR testom

Region 22. mar 202113:0314 komentara
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Zenička kompanija "Kantić Touristik" najavila je tužbu protiv jedne državljane BiH, koja je autobusom tog prevoznika putovala pozitivna na koronavirus, što je ustanovljeno tek na nemačkoj granici, kada je autobusom prethodno već prošla tri države, javili su mediji u regionu.

Državljanka Bosne i Hercegovine pretvorila je u noćnu moru putovanje šezdesetak osoba iz BiH u Nemačku, kada se ispostavilo da je na nemačku granicu došla s PCR testom pozitivnim na koronavirus, javila je agencija Hina.

Zenički „Kantić Touristik“ potvrdio je da je njiihovim autobusom proteklog vikenda u Nemačku putovala i žena koja je bila zaražena koronavirusom, a ta je činjenica utvrđena tek kada su nemački policajci na granici malo bolje pogledali nalaz PCR testa koji im je ponudila na uvid.

Nemačka je za sve građane BiH koji putuju u tu zemlju uvela obavezu da predoče negativan PCR test, uz desetodnevni karantin, a na stranicama „Kantić Touristika“ to obaveštenje je jasno istaknuto.

Agencija Hina navodi da zenički autoprevoznik nije objasnio kako se desilo da je državljanka BiH s pozitivnim testom uspela ne samo da uđe u autobus za Nemačku, nego i da pređe hrvatsku i slovenačku granicu.

„Test je bio preveden na nemački jezik, s tim da je dijagnoza bila napisana na latinskom jeziku. Vozači nisu znali da ta dijagnoza znači da je test pozitivan, pa su je pustili u autobus“, navedeno je u saopštenju.

Nemački policajci su rastumačili nalaz i zaustavili autobus na granici, ženu koja je bila zaražena virusom odmah su izdvojili, a svim putnicima koji nisu imali pravo boravka u Nemačkoj naložili su da se vrate.

Zenički „Kantić Touristik“ je, kako se navodi u saopštenju, „iznenađen“ ovakvim postupkom putnice, koja je ugrozila zdravlje i život 60 putnika, dva vozača i svih policajaca i carinika koji su kontrolisali autobus i putnike, a protiv putnice je najavila tužbu.

Najavljena je i tužba protiv zdravstvene ustanove koja je ženi jednostavno uručila pozitivan nalaz PCR testa, a da nikome nije prijavila da je zaražena, iako je na to po zakonu obavezna, navodi agencija Hina.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar