Dronovi hrvatske vojske pomažu u sanaciji štete od zemljotresa

Region 02. jan. 202119:18
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Bespilotne letelice (dronovi) Obaveštajnog puka Hrvatske vojske pomažu zemljotresom pogođenim područjima kod Petrinje u sanaciji štete, saopštiilo je Ministarstvo odbrane.

Njihov osnovni zadatak, rekao je zapovednik Obaveštajnog puka pukovnik Zvonimir Rogić, bio je snimanje objekata i informaciona podrška snagama na tlu pri određivanju kritičnih tačaka i detekciji zatrpanih osoba.

Tako su u pogođeno područje poslati dronovi „višeg nivoa“ – „Orbiter 3“ i drugi, rekao je Rogić, prenela je agencija Hina.

Naglasio je da su ti uređaji prijavljivali i povremene zastoje u saobraćaju, te je zato lakše regulisano snabdevanje stanovništva drugim putevima.

Dronovi su u prvoj fazi omogućili i otkrivanje sumnjivih građevina sklonih padu, a u drugoj fazi se sprovodilo sistemsko snimanje čitavog šireg područja.

Druga faza, rekao je pukovnik, podrazumevala je snimanje gradova i sela da bi se detaljno utvrdilo oštećenje zgrada, uz precizne geografske podatke o mestu na kojem su, tako da je nastala mapa štete koju je prouzrokovao prošlonedeljni zemljotres. Ta faza je izrazito važna za postupak sanacije koja sledi, procenu oštećenosti i eventualno rušenje nekih objekata, rekao je zapovednik Obaveštajnog puka i dodao da su dronovi prvi put tako korišćeni posle zenljotresa u Zagrebu marta 2020. godine.

Komentari

Vaš komentar