Dragan Čović: BiH neće nikada biti unitarna i građanska

Region 24. maj. 202122:556 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je danas da Bosna i Hercegovina nikada neće biti ni unitarna, ni građanska država.

Čović je na petom saboru Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Mostaru izrazio očekivanje da će do kraja godine biti izmenjen Izborni zakon kako bi se zaštitila prava Hrvata.

“Bosna i Hercegovina nikad neće biti unitarna država. Neće biti ni građanska, na način kako to neko smišlja i želi da sprovede dominacijom nad drugim”, rekao je Čović, prenosi Slobodna Evropa.

Prema Čovićevim rečima, u BiH se prava građana ostvaruju biranjem predstavnika u opštinska i gradska veća i u zastupničke domove i županijske skupštine, dok Predsedništvo BiH i gornji, nacionalno koncipirani domovi naroda postoje da bi se zaštitila prava konstitutivnih naroda.

“Oko toga se ne pregovara”, kazao je Čović i dodao da je neophodno izmeniti Izborni zakon kako bi Hrvati mogli da biraju svoje predstavnike u Domovima naroda i Predsedništvu BiH.

“Legitimno predstavljanje i naša prava kao konstitutivnog naroda nam niko ne može i neće uskratiti u našoj domovini”, poručio je Čović, dodavši da sve presude Evropskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnog suda BiH, mogu da se sprovedu formiranjem dve izborne jedinice u Federaciji BiH.

Povezano:

Hrvatski politički predstavnici upozoravali su da su Bošnjaci u tri navrata Hrvatima nametnuli člana Predsedništva BiH i deo poslanika u Domu naroda Federacije BiH.

Specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler kazao je 21. maja da će u promene Izbornog zakona morati da se implementiraju presude Evopskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, i da će za to biti potrebna i dvotrećinska većina u Parlamentu BiH.

On je istakao da se izbori predviđeni za narednu godinu ne mogu održati sa ovakvim izbornim sistemom.

Izmena izbornog zakona jedan je od 14 prioritetnih uslova u Mišljenju Evropske komisije koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti pre početka pregovora o članstvu.

Komentari

Vaš komentar