DPS: Branićemo na Cetinju teškom mukom stečeno pravo na svoju državu

Region 02. sep. 202122:553 komentara
Podeli:
Izvor: Logo

Demokratska partija socijalista (DPS) ocenila je da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru u nedelju, 5. septembra, "događaj nepodnošljivo visokog rizika" i da će tog dana biti na Cetinju uz građane i braniti "sve one viševekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu". Pozvali su SPC da još jednom razmisli i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i verski objekat.

U saopštenju sa sednice Predsedništva DPS-a ističe se da je Crna Gora duže vreme, a intenzivno „u poslednjih nekoliko godina“, na udaru „najogavnije političko-medijske kampanje koja se vodi iz Srbije“, prenose Vijesti.

Kako se navodi, autori te kampanje imaju samo jedan naum, „a to je da našu državu i građane potčine sebi i svojim megalomanskim retrogradnim ideološkim ciljevima koje personifikuje krilatica ‘srpski svet'“.

Povezano:

„Godinama u kontinuitetu izgovarane reči mržnje i šovinističkih provokacija – da ‘Crnogorke i Crnogorci ne postoje’, ‘da su izmišljena nacija’, ‘šaka jada’ – čiji su promoteri bili i čelnici Srpske crkve, kao i postupci sa namerom da se ponize pripadnici crnogorske nacije, a njihova država omalovaži, izazvali su prirodnu reakciju slobodnog crnogorskog naroda“, poručilo je Predsedništvo DPS.

Dodaju da zbog toga ne čudi stav građanki i građana Cetinja koji „ne žele da se u njihovom gradu odigra konačni čin poniženja Crne Gore i njenih građana“.

Ističe se da Predsedništvo DPS duboko veruje da će građani tog dana na Cetinju mirno, na civilizovan način iskazati protest.

U saopštenju je apostrofiran zaključak Predsedništva DPS „da samo miran protest može doneti još jednu pobedu nad domaćim i uvezenim nacionalistima, koji su 5. septembar već upisali kao datum pokoravanja Crne Gore. Dokazaćemo im tog dana brojnošću i na dostojanstven način da su sada, ciljajući Cetinje, sebe precenili“.

„Predsedništvo DPS ukazuje da je predstojeći najavljeni verski skup na Cetinju događaj nepodnošljivo visokog rizika i da će odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident snositi Vlada Crne Gore i njeni organi. Želimo da verujemo da će nadležni organi realno sagledati sve činjenice i izazove koje čin ustoličenja može imati po budućnost Crne Gore“, navodi DPS.

Predsedništvo DPS pozvalo je, kako su naveli u saopštenju, predstavnike Srpske crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore „da još jednom razmisle i poslušaju ono što je volja građana, skoro svih Cetinjanki i Cetinjana, i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i verski objekat“.

Komentari

Vaš komentar