Dok BiH čeka, Dodik moli Vučića da pošalje jedan deo vakcina

Region 19. jan. 202112:35 > 17:416 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina protiv koronavirusa dodeli Republici Srpskoj.

„Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan deo količine vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi i RS počela s vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju“, rekao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbedila vakcine protiv koronavirusa i da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

„Republika Srpska je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići“, rekao je Dodik.

Dodik smatra da je od zemalja koje su uspele da vakcinišu značajan deo svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je naglasio da je ogroman uspeh koji je Srbija postigla u vezi s obezbeđivanjem različitih vakcina, i da u tom pogledu može biti zemlja lider, prenosi Kliks.ba.

Dodik je istakao da je sistem COVAX očigledno u kolapsu, kao i da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

„O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča“, ocenio je Dodik.

On je dodao da je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u RS, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac vakcina.

„Umesto toga, naterali su nas u taj zajednički program koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspešnu nabavku vakcina“, zaključio je Dodik.

Dodikova izjava je još jedan dokaz nesposobnosti vlasti

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je najava Milorada Dodika da će zamoliti predsednika Srbije da deo vakcina protiv koronavirusa ustupi Republici Srpskoj, još jedan je dokaz nesposobnosti i nerada aktuelne entitetske vlasti.

Šarović je ocenio da i ovaj Dodikov potez „jasno dokazuje nesposobnost vlasti da rešava osnovne probleme, uključujući i nesposobnost da se bori protiv pandemije koronavirusa“.

On je istakao da je sve to dovelo do toga da RS ima najveći postotak smrtnosti u regionu u odnosu na broj stanovnika.

„Od stalaka do vakcina, aktuelna vlast uvek se oslanja se na nečiju pomoć. Oni uopšte nemaju jasan plan i strategiju kako dalje, niti dovoljno rade niti imaju rezultate. Sve se svodi na molbe za pomoć od drugih, što je legitimno jedino kao poslednji, očajnički potez, a nipošto kao što je kod njih slučaj – kao konstanta i jedini način rada“, naveo je Šarović, saopšteno je iz SDS.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar