Dodik vređao srpske članove CIK zbog poništavanja izbora u Doboju i Srebrenici

Region 21. jan. 202117:153 komentara
Podeli:
N1

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik vređao je srpske članove Centralne izborne komisije BiH (CIK BIH) Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu, rekavši da "samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici".

„U Srebrenici su poništili srpska biračka mesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo“, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Dodik je osudio odluku CIK BiH da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, i ocenio da CIK „nije izabran u skladu sa zakonom i da je donosio nezakonite odluke“. Prema njegovim rečima, poništeni su izbori samo na srpskim biračkim mestima, ali ne u većinski bošnjačkim.

Povodom odluke CIK BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju, Dodik je rekao da se radi o „izdaji“ lidera SDS i PDP, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, i o njihovom dogovoru s Bošnjacima „u funkciji bošnjačke politike u Sarajevu koja želi da kreira odnose“.

„Građani Doboja i Srebrenice nisu imali isti tretman kao ostali. Dakle, SDS, PDP, Šarović, Borenović i njihovi vajni stručnjaci iz CIK-a, koji se hvale bez dokaza, odlučili su da naprave dogovor s Bošnjacima. Šarović i Borenović su problematizovali izbore u Doboju, a Bošnjaci u Srebrenici“, rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će se SNSD žaliti Sudu BiH, a najavio je i mogućnost bojkota opštih izbora 2022. godine.

„SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022. godine. Ovo nisu fer i zakoniti izbvori, nećemo da učestvujemo u takvim izvorima“, rekao je on.

Izbori poništeni zbog nepravilnosti

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, održane 15. novembra.

Utvrđeno je da je tokom glasanja u Srebrenci bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nuđenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata.

U Doboju je izborni proces bio netransparentan, a predstavnici vladajućih stranke onemogućili su prisustvo glasanju posmatračima opozicionih partija.

Komentari

Vaš komentar