Dodik oštro demantovao Komšića: Nisam učestvovao u radu Predsedništva BiH

Region 10. avg. 202110:57 > 11:307 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik učestvovao je u radu Predsedništva i glasao protiv predloga imenovanja članova Upravnog odbora Centrane banke, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića. Iz Dodikovog kabineta su za Srnu oštro demantovali informaciju da je održana telefonska sednica Predsedništva BiH, ističući da je to "još jedna laž plasirana s ciljem pokušaja razbijanja srpskog jedinstva u Republici Srpskoj".

Ranije je saopšteno da je Dodik na toj sednici preglasan i da su članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH potvrđeni.

Danas je isticao mandat članovima trenutnog Upravnog odbora, kao i guverneru Centralne banke Senadu Softiću, a Zakon o centralnoj banci ne poznaje ni tehnički ni mandat vršioca dužnosti, pa je bilo potrebno da se imenuje novi Upravni odbor, koji bi potom imenovao guvernera Centralne banke.

Zbog toga je Komšić, kao predsedavajući Predsedništva BiH, u ponedeljak uveče sazvao hitnu telefonsku sednicu.

Tada je saopšteno da su Komšić i Šefik Džaferović glasali za imenovanje novog-starog sastava Upravnog odbora, dok se čekalo da se o tome izjasni i Milorad Dodik.

Prema navodima iz Dodikovog kabineta, „sramotno je da iz jedne takve institucije dolaze ovakve neistine koja bi trebalo da bude ozbiljna institucija, a ne da se bavi podvalama i politikanstvom“.

„Na njihovu žalost, tim dezinformacijama sigurno neće doprineti razbijanju srpskog jedinstva, naprotiv, samo će ga učvrstiti“, istakli su iz Kabineta srpskog člana Predsedništva.

Iz Dodikovog kabineta su naveli da za imenovanje članova Upravnog odbora Centralne banke BiH, što je bilo predviđeno dnevnim redom telefonske sednice, mora postojati saglasnost sva tri člana Predsedništva, odnosno moraju biti svi „za“.

„Apsolutno je jasno svima da ni te saglasnosti nije bilo, jer je srpski član protiv produženja njihovog mandata, tako da od danas Upravni odbor Centralne banke BiH ne postoji“, naveli su iz Dodikovog kabineta.

Ranije je doneta odluka da srpski predstavnici, zbog nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida, neće učestvovati u institucijama BiH, pre svega Predsedništvu, parlamentu i Savetu ministara BiH.

Komentari

Vaš komentar