Dodik u Tužilaštvu: Saslušan sam kao osumnjičeni, vila nije kupljena nezakonito

Region 29. mar. 202217:1717 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik saslušan je u Tužilaštvu BiH u predmetu Pavlović banka, koji se tiče načina na koji je kupio vilu na Dedinju u Beogradu 2007. godine. Dodik je posle saslušanja rekao da je predmet pokrenut iz političkih razloga, kao i da su za njega Tužilaštvo i Sud BiH nelegalne i neligitimne institucije.

Potvrdio je da je saslušan u svojstvu osumnjičenog, dodavši da u celom postupku kupovine vile nema nikakvih nezakonitosti.

„Predočićemo sve dokumente kada se proces završi. Ovaj sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu poziciju i osnovu u Ustavu BiH i time ne mogu postojati. Oni nisu legitimni ni legalni. Ja ću se uvek pojaviti da rešim spekulacije, ali to ne znači da ga priznajem“, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Naveo je da je na današnjem saslušanju predočio dokaze u vezi sa onim za šta ga tereti Tužilaštvo.

„Oni tvrde da nema ugovora iz 2007. godine. Banka je dužna da drži dokumentaciju pet godina posle otplate kredita, taj kredit je otplaćen 2007. godine drugim kreditom iz 2008. godine. Već 2013. prestala je obaveza da banka čuva arhivu. Ja sam predočio svoje originalne ugovore“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Vlada RS, čiji je predsednik bio u to vreme, niti bila žirant niti otplaćuje kredit.

„Ja sam bio zaposlen u Vladi RS i tražili su mi da pokažem kolika mi je plata. Treća stvar je bila u vezi sa nekim osobama u banci, ja sam dobijao zakupnine za godinu dana unapred na račun u Pavlović banci. Pavlović banka je, da bi naplatila kamate od tog mog novca, od zakupnine naplaćivala otplatu kredita“, kazao je Dodik.

Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Dodika zbog sumnje da je počinio krivično delo pranje novca, kao i da je zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja, prilikom kupovinom vile na Dedinju.

Istražioci sumnjaju da je Dodik novcem nezakonitog porekla kupio vilu na Dedinju, te da je, kako bi prikrio poreklo novca, podigao kredit u bijeljinskoj Pavlović banci (sada Naša banka).

Dodik je vilu na Dedinju u Beogradu kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra. Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, ali se ispostavilo da je kredit u „Pavlović banci“ podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008.

Komentari

Vaš komentar