Dodik: Meni kada neko kaže „Đesi, Bosanac“, dođe mi da se potučem

Region 27. sep 202211:01 > 13:0949 komentara
Izvor: Srna

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da ga "boli kada ga neko nazove Bosancem".

„Ja nikada nisam ni bio Bosanac, kada meni neko kaže ‘Đesi, Bosanac’, meni dođe da se potučem. Ja sam uvek bio krajiški Srbin, nikada od toga nisam odustao, jedino što nikada nisam bio bosanski Srbin. Ja sam Srbin i to je podvala još od onog Kalaja, u kojoj su pokušali da taj srpski identitet razbiju pa su govorili hrvatski Srbi, bosanski srbi, crnogorski Srbi, pa kosovski Srbi, pa će ispasti i beogradski Srbi na kraju, da nisu ostali Srbi. To je njihova koncepcija koja ide. Ako se mi tome ne odupremo, onda naravno da počnu i neki naši ljudi da govore tako, na taj način. Ja sam prepoznao tu opasnost i nikada nisam pristao da budem identifikovan na taj način. Ta identifikacija pripadnosti narodu kod nas je izrazita, ona je daleko izraženija nego ovde možda u Srbiji, ali to je naprosto zbog uslova u kojima mi živimo“, rekao je Dodik za TV Hepi.

Pročitajte još

Ponovo je negirao genocid, Bošnjake nazivao muslimanima i rekao da je poslednji popis stanovništva utvrdio da tokom agresije na BiH „nije stradalo toliko Bošnjaka koliko stoji u zvaničnim dokumentima“.

„Onda dođe taj popis i oni kažu ‘evo nas ima više’. Kako smo vas onda pobili? Gde ste, odakle ste došli? Kako je moguće da vas ima više, ako je sve to što ste rekli tačno? Kako sada vas odjednom ima više, a Srba ima manje i Hrvata ima manje? Kako sad to? Kakvi su to apsurdi? Po onoj Andrićevoj: ‘Kad uđete u Bosnu, tu prestaje logika'“, rekao je Dodik.

„S Milanovićem se teško može složiti, ali nije moje da tražim razlike“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da hrvatski predsednik Zoran Milanović iznosi stavove sa kojima se čovek teško može složiti, ali da njegov zadatak kao lidera nije da stalno traži razlike, već da pokušava da napravi nešto korisno za zajednicu.

Dodik je kazao da je važna i „nepobitna činjenica“ to da „Srbi imaju dve države – Republiku Srpsku i Srbiju, dok su Hrvati u jednoj državi“.

„To je nešto što ne možete osporiti, to je činjenica… Moje, kao vođe, lidera, nije da stalno tražim razlike nego da pokušam nešto da napravim korisno za našu zajednicu“, ocenio je Dodik za televiziju Hepi.

Dodao je da je veoma neprijatno na granici imati zemlju koja je u EU i NATO, dok Republika Srpska nije međunarodno priznata.

„Tako da nas je odnos koji je prirodna odbrana prava za identitet u BiH, doveo do toga da smo mi amortizovali pritiske Hrvatske na Republiku Srpsku u EU i NATO integracijama“, rekao je Dodik.

Ponovio je svoj raniji stav da Hrvati treba da imaju treći entitet i da se bore za svoj status, dok „majorizacija koju Bošnjaci žele u BiH u političkom smislu ide za tim da eliminiše identitet, da nestanu Hrvati, a sledeći su Srbi“.

To je, kao je ocenio, stara ideja Alije Izetbegovića u Islamskoj deklaraciji, da Bošnjaci ovladaju BiH.

Dodik je istakao da je zahvalan Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću za izgradnju mosta na Rači kod Bijeljine, i napomenuo da je Republika Srpska, kao jedna „mala zemlja“, izgradila 100 kilometara autoputa.

On je još rekao da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima neke racionalne pristupe za tekuća pitanja u BiH i da je prilikom poslednje posete Sarajevu govorio ono što je približno njegovom stavu, za razliku od bošnjačkih, a to je da domaći lideri u BiH treba da postignu dogovor i da ne čekaju da im se nešto nametne sa Zapada.

Komentari

Vaš komentar