Dodik: RS ne odustaje od formiranja svog Visokog sudskog i tužilačkog saveta

Region 09. feb. 202219:171 komentar
Podeli:
Milorad Dodik
Izvor: REUTERS/Antonio Bronic

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih sociijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska sigurno neće odustati od formiranja entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS).

„SNSD i ja ću se lično založiti da vreme primene tog zakona bude 90 dana. Za 90 dana treba da raspišemo konkurs, imenujemo novi VSTS, pripremimo sve i kad se zakon usvoji, negde u martu, biće 90 dana rok da on uspostavi svoje funkcionisanje“, rekao je Dodik.

Povezane vesti

Navodeći da RS iz budžeta izdvaja sredstva za finansiranje pravosudnih institucija u tom entitetu BiH, on je zapretio svim nosiocima pravosudnih funkcija u RS da, ako ne budu poštovali odluke Republike Srpske, neće biti finansirani iz entitetskog budžeta.

Još je kazao da će zakon o VSTS RS ići će u javnu raspravu.

Komentarišući zahteve političkih stranaka iz Sarajeva da Visoki predstavnik Kristijan Šmit spreči donošenje tog zakona, Dodik je kazao da Šmitovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti BiH, te da Republika Srpska ne priznaje njegove bilo kakve odluke.

Govoreći o primedbama opozicije da vlast namerava da osnuje VSTS RS samo da bi ponovo pod kontrolu stavila pravosuđe i sprečila procesuiranje mnogobrojnih afera, u čijem središtu su ljudi iz vlasti, Dodik je rekao da je opozicija u RS protiv svega, pa i ovog zakona.

Komentari

Vaš komentar