Dodik: RS će se boriti političkim sredstvima, ali je spremna i na oružane sukobe

Region 14. okt. 202111:2484 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska za svoje ciljeve namerava da se bori političkim sredstvima, ali da je spremna i na oružane sukobe ako bude potrebno, kao i da će tražiti pomoć "prijatelja". Povodom akcije kosovske jedinice na severu Kosova naveo je da ona nije uzdrmala samo Kosovo, već i sve prostore u regionu gde žive Srbi.

„Ukoliko bude potrebno, branićemo se i našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenisati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cedilu“, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS), ali nije precizirao ko su „prijatelji“.

Povezane vesti

Dodik je naveo da bi intervencije NATO na teritoriji Republike Srpske bila „agresija“ i tada bi ona, kako je kazao, imala pravo da pozove svoje prijatelje da ih zaštite.

„Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovde se donose političke, a ne ratne odluke“, rekao je Dodik, govoreći o svojoj inicijativi da RS povuče saglasnost na formiranje više institucija na državnom nivou, između ostalog i na postojanje Oružanih snaga BiH.

Akcija na Kosovu uzdrmala Srbe u celom regionu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je napad na Srbe na severu Kosova koji su izvele snage pod kontrolom Prištine uzdrmao ne samo Kosovo i Metohiju, već i sve prostore u regionu gde žive Srbi.

Povezane vesti

„Takvo ponašanje nema opravdanje i ukoliko međunarodna zajednica ne zaustavi divljanje kosovske policije, biće odgovorna za sve što bi moglo da se desi u budućnosti“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

On je ocenio da Srbija i Srbi nisu učinili ništa da bi došlo do nemilih scena na severu Kosova, kao i da je poslednji trenutak da se obuzdaju snage pod kontrolom Prištine.

„Upotreba vatrenog oružja, ranjavanje ljudi na severu Kosova i Metohije nisu slike koje se više smeju dopustiti ni na Kosmetu, ni na bilo kojoj tački regiona i šire“, kazao je Dodik.

Komentari

Vaš komentar