Dodik: RS će insistirati da ima svog ministra spoljnih poslova u BiH

Region 04. okt 202208:161 komentar
Milorad Dodik
Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska insistirati da ima svog ministra spoljnih poslova u Savetu ministara BiH.

Povezane vesti

“Za to ćemo se zalagati u narednom periodu”, rekao je Dodik.

On je rekao da se “to da BiH nema spoljnu politiku videlo i u slučaju sankcija Rusiji, gde je stavove o tome iznosila ministarka inostranih poslova u savetu ministara Bisera Turković iako o tome nema odluke ni u Predsedništvu BiH, Savetu ministara ili Parlamentu BiH”.

Kada je reč o formiranju novog saziva Saveta ministara Dodik smatra da je “moguće da se Bošnjaci objedine u Sarajevu i da u saradnji sa opozicionim strankama iz RS formiraju savet ministara, što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.”

On kaže da mesto predsedavajućeg pripada Hrvatima, te da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostaće struktura koja je propala, pa ćemo videti dokle će to trajati”, naveo je Dodik.

Ponovio je da je “u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rešenja”.

Komentari

Vaš komentar