Dodik: Putin potvrdio da Rusija neće podržati imenovanje Šmita u BiH

Region 04. dec. 202116:165 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio tokom razgovora u Moskvi da Rusija u Savetu bezbednosti UN-a neće podržati imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je s Putinom razgovarao „oko sat vremena“, dodavši da su teme razgovora bile ekonomija, energetska situacija, izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, ali i politička pitanja u BiH.

„Rusija smatra da domaći akteri trebaju rešavati pitanja, a ne da to neko radi sa strane. Rusija podržava sve što je u skladu sa međunarodnim pravom“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Rusija „nije ni za kakav avanturizam“, već želi da se sačuva Dejtonski sporazum.

„Putina sam upoznao da nemamo nameru da se krećemo ka NATO-u“, rekao je Dodik.

Dodik je dalje naveo da RS neće odustati od namere da Kristijana Šmita tuži u Nemačkoj za, kako je rekao, to što se „lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH“.

„Šmit lažnim predstavljanjem, koje je krivično delo bilo gde, opterećuje celi politički sistem u BiH i počinio je niz drugih krivičnih dela“, rekao je srpski član Predsedništva biH.

Ponovio je da je za Republiku Srpsku Šmit obični građanin Nemačke i da nema nikakve političke uloge u BiH, najavivši da će se ispitati ko je „pogrešio“, jer je Šmitu dao policijsku pratnju tokom njegovog nedavnog boravka u Banjaluci.

Dodik je najavio da će RS nastaviti da radi na povlačenju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, navodeći da će već sledeće sedmice u vezi s tim biti održana posebna sednica Narodne skupštine RS.

Srpski član Predsedništva BiH je na konferenciji za novinare izneo niz kritika na račun Britanaca i njihove politike u BiH, a istakao je da podržava izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića u kojoj je naveo da je „visoki predstavnik u BiH prevara, jer se faktički radi o kolonijalnoj upravi u BiH“.

Komentari

Vaš komentar