Dodik: Putin mi rekao da Srbi mogu da računaju na prijateljstvo Rusije

Region 26. sep 202221:2931 komentara
milorad dodik
Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinovic, File

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji se prošle sedmice sastao sa Vladimirom Putinom u Moskvi, kazao je da mu je ruski predsednik rekao da ceni poziciju Srbije i Republike Srpske i pristup po pitanju sankcija, da često razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će održavati najbolje moguće odnose.

„Rusija je velika zemlja, ali ne zaboravlja prijatelje i Srbi mogu da računaju na tradicionalno prijateljstvo Rusije“, rekao je Dodik za RTS.

Povezane vesti

Dodao je da mu je ruski predsednik rekao da „ne vidi racionalnost u ponašanju Evrope i izborima koje pravi, kao ni zašto nisu želeli da čuju Rusiju“.

Upitan da li se plaši da RS može doći u tešku poziciju zbog toga što on otvoreno podržava Putina, Dodik je rekao da je „jasno govorio da je protiv rata, ali da je uveren da je Rusija bila prinuđena da povuče poteze kakve je povukla“.

„To je igra velikih na koju ja ne mogu da utičem. Imamo u BiH Zapad, Brisel, Vašington, koji su stalno protiv RS i srpskog naroda. Nisam mogao drugačije da se ponašam, ali da jesam, šta bih dobio? Izgubili bismo savezništvo Rusije, a ne bismo nikog drugog dobili na svojoj strani“, oceio je on.

Navodeći da je EU obustavila finansiranje izgradnje dela autoputa, odnosno koridora u delu koji prolazi kroz Republiku Srpsku, on je kazao da „ne znači da RS nema alternativu“, i da će obezbediti novac za 40 kilometara tog puta.

„Oni nam daju kredite, a hoće da im aplaudiramo. Čim im nešto ne odgovara zaustavljaju radnju. To je stvar nemoći ili nestrpljenja u Evropi zbog svega ovoga“, ocenio je Dodik.

Vučić – „ozbiljni državnik koji vodi odmerenu politiku“

Govoreći o poziciji Srbije, srpski član Predsedništva BiH je ocenio da je Srbija otišla mnogo dalje na evropskom putu i ima mnogo više evropskih investicija, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića je nazvao „ozbiljnim državnikom koji vodi odmerenu politiku i u interesu Srbije“.

„Smatram da je ta politika racionalna, umerena i odgovara interesima Srbije. Srbija je daleko više otišla na putu ka EU, tu je mnogo više investitora, najveći spoljnopolitički ekonomski partner Srbije je EU i o tome mora da se vodi računa“, rekao je Dodik.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH i Republici Srpskoj, Dodik, koji je kandidat za predsednika RS, smatra da će i on i kandidatkinja njegovog SNSD-a za člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović odneti pobedu, a da će SNSD osvojiti „apsolutnu relativnu većinu“.

Komentarišući izbore za Predsedništvo BiH u Federaciji BiH, on je rekao da kod Bošnjaka postoje dva ujednačena kandidata – Bakir Izetbegović (SDA) i Denis Bećirović (SDP).

Dodik smatra da će njihov rivalitet podeliti glasačko telo, tako da Željko Komšić (DF) neće moći da računa na bošnjačke glasove prilikom izbora za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Govoreći o Borjani Krišto (HDZ BiH) kao kandidatkinji, on je rekao da je „reč o dami koja je čvrsto opredeljena za Dejton i da nije spremna za bilo šta na štetu bilo koga, pogotovo ne Hrvata“.

Smatra da bi u slučaju da Cvijanović i Krišto budu izabrane u Predsedništvo BiH to omogućilo da postoji važan zbir prilikom glasanja o većini pitanja, a da su dosad Džaferović i Komšić uvek glasali tako da se ne desi da neki od njih bude na strani Dodika.

Komentari

Vaš komentar