Dodik pozvao Izetbegovića da se izvini zbog izjave da su Srbi loš narod

Region 24. jan 202120:36 > 21:298 komentara
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je pozvao lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da se izvini srpskom narodu, zbog izjave da su Srbi loš narod, navodeći da Izetbegović svojim izjavama nije ponizio samo Srbe, već sve narode koji žive na Balkanu.

„Pozivam ga da jasno kaže da nije tako mislio i da je srpski narod jednako dobar kao i svi drugi narodi. Ukoliko se izviniš, možda će ti Srbi oprostiti, jer na kraju smo pokazali da smo takav narod“, rekao je on.

„Kažu nema loših naroda, ima samo loših rukovodstava. Nisam siguran. Jer, Dodik se dodvorava jednom velikom broju ljudi koji žele balkansku politiku, koji žele sirovu politiku…“, kazao je Izetbegović na Federalnoj televiziji.

Na pitanje voditeljke da li govori o lošem narodu, on je odgovorio da „glasači koji Dodika drže žele njegovo bahato ponašanje“.

Na konstataciju voditeljke da su to teške reči, lider SDA je rekao „neka su, to je tako“.

Dodik je kazao da Srbi neće vređati ni Izetbegovića, pogotovo ne Bošnjake, dodavši da su Izetbegovićeve izjave „rasističke“ i da truju odnose među narodima u BiH.

„To što je rekao, ne govori o nama Srbima, već o Bakiru Izetbegoviću. Naša najznačajnija istorijska pobeda je formiranje RS i za nas je neprihvatljivo da se njeno postojanje postavi kao problem za BiH“, istakao je Dodik.

Kazao je da je „najviši vrh bošnjačke politike bio upleten u napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici, što dokazuje činjenica da posle toliko vremena taj slučaj nije rešen“.

„U situaciji kada se borimo s pandemijom i drugim pitanjima, Izetbegović je izjavio za Srbe da su loš narod. Nije neočekivano, bilo bi neočekivano da neki Izetbegović misli drugačije“, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, izjave lidera SDA su „razočaravajuće i opasne“, dodavši da nema loših naroda, već da postoje loši pojedinci u narodima.

„Izetbegović je napustio teren političke borbe i krenuo na teren borbe protiv Srba. Šta je rekao ili hteo da kaže kroz tu izjavu – da celi srpski narod stoji iza svog lidera ujedinjeno i podržava stavove koji štite taj narod? Ako sam ja taj lider onda mogu biti ponosan na tu izjavu“, rekao je Dodik.

Još je rekao da svojim najvažnijim zadatkom smatra zaštitu interesa srpskog naroda i da to čini srčano, borbeno, kao i da neće odustati „od pozicioniranja srpskog naroda kako zaslužuje“.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da „neće biti dobro ako stranci odu“ iz BiH, Dodik je ocenio da to potvrđuje da on sa strancima ima dogovor o zajedničkom cilju.

„Što se nas tiče i SNSD, želimo stabilnost na ovim prostorima i mir i čvrsto stojim iza slova Dejtonskog mirovnog sporazuma“, istakao je lider te stranke.

Prema njegovim rečima, Izetbegovićeva izjava se može tretirati kao faktor nestabilnosti, s ciljem izazivanja nemira među narodima.

Komentari

Vaš komentar