Dodik ponovo napao članicu CIK BiH: Ono što sam rekao nije šovinizam

Region 24. jan. 202116:04 > 16:148 komentara
Podeli:
N1

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da nije šovinizam to što je ranije rekao da se članica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vanja Bjelica-Prutina predstavlja kao srpska predstavnica u toj instituciji, a bila je udata za Bošnjaka.

Povezane vesti

On je kazao da je članicu CIK pomenuo u kontekstu donošenja odluka o poništavanju izbora na određenim biračkim mestima u Doboju i Srebrenici, ocenivši da su takve odluke išle u korist Bošnjaka.

„Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Na konstatacije novinara „kakve to veze ima s njenim kompetencijama“, on je kazao da ima, jer smatra i uveren je da to ima političku dimenziju.

„To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to nije ta vrsta priče. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi“, rekao je Dodik.

Spomenuo je i imenovanje „sudija iz mešovitih brakova“ koji donese „nepravedne odluke“, kao i „nameštanje određenih sudija“ kako bi se određene osobe „oslobodile“.

Činimo sve da obezbedimo dovoljan broj vakcina za Republiku Srpsku

Dodik je izjavio da Republika Srpska preduzima sve mere da u direktnim kontaktima s proizvođačima obezbedi dovoljan broj vakcina protiv koronavirusa.

„Mi smo uvereni da ćemo veoma brzo rešiti pitanje kvalitetne nabavke vakcina putem naših dokazanih prijatelja i obezbediti da građani Republike Srpske budu uključeni u proces opšte vakcinacije“, kazao je Dodik posle sednice Izvršnog komiteta SNSD.

On je kazao da će vakcina biti besplatna, a da će vakcinisanje biti na dobrovoljnoj osnovi.

Dodik je rekao da je Republika Srpska platila 400.000 vakcina putem programa „Kovaks“ više od šest miliona maraka (oko tri miliona evra), ali da tih vakcina nema.

Komentari

Vaš komentar