Dodik položio venac povodom Dana pobede i ponovo negirao genocid u Srebrenici

Region 09. maj 202116:443 komentara
Izvor: Tanjug / Strahinja Aćimović

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik položio je venac na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjaluci i tom prilikom rekao da "Srbi nisu nikada nikoga napali, da nisu išli sa svoje teritorije i da nikada nisu počinili genocid".

„I džaba vam ta vaša priča o sudovima, džaba vam ta vaša priča o zabranama i džaba vam ta vaša priča o primoravanju nas da priznamo nešto što se nije desilo. Genocid Srbi nikada nisu uradili, ali je nad Srbima urađen genocid koji niko od velikih zvaničnika nije hteo da prizna“, kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Povezane vesti:

On je dodao da „arogantni i licemerni kakavi jesu, uvek su nastojali da Srbe stave na drugu, negativnu stranu, pogotovo u ratovima devedestetih, kada su nastojali da Srbima stave etiketu varvarskog naroda i epitet genocida“.

Masakr više od 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995. godine je u presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju okarakterisan kao genocid.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u institucijama BiH danas su povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, položili vence na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjaluci.

Vence su, osim Dodika, položili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović.

Vence su položili i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, ambasade Rusije u BiH, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, SUBNOR-a i nevladinih organizacija.

Dodik je tom prilikom rekao da je srpski narod u Drugom svetskom ratu bio na strani progresivnih snaga koje su se suočile sa fašizmom, ističući da ne može da prođe revizija istorije, pogotovo Drugog svetskog rata.

„Srbi su i digli ustanak protiv svih fašističkih režima ovde, Nezavisne Države Hrvatske, nemačkog okupatora i svih onih koji su sadejstvovali s njima, s ciljem da biološki unište srpski narod i da na taj način reše takozvano srpsko pitanje na Balkanu, u nastojanju da eliminišu bilo kakav uticaj pravoslavlja na ovom prostoru“, rekao je Dodik u govoru na obeležavanju Dana pobede.

Premijer RS Radovan Višković čestitao je građanima RS Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, ističući da se 76 godina od pobede nad ideologijom zla, narod Republike Srpske sa neizmerenim ponosom seća predaka koji su živote ugradili u pobedu nad fašizmom.

„Drugi svetski rat predstavlja doba našeg najvećeg stradanja, te je svojevrsna odrednica našeg kolektivnog identiteta koji je spreman da oprosti, ali ne i da zaboravi vreme velikih strahota kad smo stradali samo zato što smo bili druge vere i porekla“, istakao je Višković.

Komentari

Vaš komentar