Dodik pisao zvaničnicima EU, negira legitimitet Komšićevog učešća na Samitu

Region 04. okt. 202123:17 > 23:211 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je evropskim zvaničnicima pismo, navodeći da će nastup predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića na Samitu EU - Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji, biti privatan.

Dodik je u pismu, koje je uputio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (fon der Leyen), predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu (Charles Michel) i premijeru Slovenije Janezu Janši, naveo da je Komšićev nastup na ovom Samitu „privatan“, jer BiH nije donela odluku o učešću niti je imenovala delegaciju i definisala platformu.

Povezano:

„U skladu s tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsedništva BiH. S obzirom na to da je ovaj put izostala zakonom predvidjena procedura sazivanja sednice, ponašanje Komšića je protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsedništva BiH“, naveo je Dodik.

Naglasio je da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.

„Zlonamerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza“, naglasio je Dodik.

Zaključio je da je fon der Lajen „direktno stavljena u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH“.

„Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad“, ocenio je on.

Na Dodikove izjave reagovao je Komšić, navodeći da za donošenje odluke o njegovom odlasku u Sloveniju nije bila potrebna nikakva sednica.

„Kao predsedavajući Predsedništva BiH odazvao sam se na poziv. Dodiku je to jasno, a njegove ocene, prvo da generalni sekretar UN-a ruši BiH, pa sad da BiH ruši predsednica Evropske komisije su skandalozne i odražavaju stav iz njegovih pisma koje niko i ne uzima za ozbiljno“, istakao je Komšić.

Komentari

Vaš komentar