Dodik: Ne sprovodimo secesiju, ali miran razlaz je rešenje ako ne bude dogovora

Region 11. maj 202114:54 > 16:583 komentara
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se "u RS se ne sprovodi operativini proces secesije kao što mnogi hoće da prikažu".

„Mi ne preduzimamo nijedan korak povezan sa secesijom, ne preduzimamo nijedan korak koji bi išao ka tome da se ugrozi teritorijalni integritet BiH, ali ono što mi radimo jeste da želimo da razgovaramo“, kazao je Dodik.

Povezane vesti

On je dodao da ako svi razgovori ne budu uspeli, kao što nisu do sada, „onda je logično da se razgovara o tome šta onda“.

„Onda je časnije, moralnije, ljudskije, patriotski pozivati na to da se mirnim putem raziđemo ako ne možemo ni ovako tesno da živimo. Onda je to bolja varijanta nego da vodimo bilo kakav sukob ili rat“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, važno je da Narodna skupština RS zauzme stav o važnim pitanjima.

Dodik je dalje kazao da se desilo „mnogo prevara u sprovođenju Dejtonskog sporazuma“ i da je „međunarodni pravni poredak dodatno srušen i urušen“.

„Ponekad veoma deprimirajuće deluje da se pozovete na međunarodne norme i ugovore kakav je Dejtonski sporazum. BiH je otišla na put koji još može delimično da se vrati. Najveći srpski interes bi bio da možda ne raspravljamo o ovome na način kako to činimo nego da pustimo taj put“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, SAD su se opredelile da sve vreme podržavaju Bošnjake koji „zagovaraju priču o građanskom uređenju države“.

Govoreći o svojim sastancima s predstavnicima zemalja EU, naveo je da su neki od njih istakli da BiH nikada neće ući u EU dok se ne ukine odredba o konstitutivnosti naroda u BiH.

„Dakle, sve ovo što sada radimo je neka vrsta prevare u koju mi polako ulazimo i u kojoj mi dajemo sve više sebe. Nike baš tako bezazleno poređano 14 prioriteta, pogotovo nije bezazlena priča o njima i prioritetima u okviru njih“, naveo je Dodik.

Klub SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je nekoliko zaključaka u okviru tačke dnevnog reda „Inicijativa za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH“, što je predlog Kluba poslanika SNSD.

„Narodna skupština RS konstatuje da je od potpisivanja Opšteg sporazuma za mir u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, naročito Aneksa 4 Ustava BiH“, navodi se u jednom od predloženih zaključaka, koje je pročitao poslanik Igor Žunić.

U drugom zaključku se navodi da „Narodna skupština RS konstatuje da Republika Srpska ugovorna strana i da prava i obaveze RS prositiču iz međunarodnog ugovora Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH“.

„Narodna skupština RS naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srpkse i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka. Narodna skupština RS kao nosilac suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BIH“, piše u jednom od predloženih zaključaka.

„Vežba na Manjači neće biti vežba NATO, već BiH i SAD, a na leto vežba i sa Vojskom Srbije“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u drugoj polovini maja na planini Manjači kod Banjaluke neće biti vežba NATO, već, kako je naveo, „simultana vežba Oružanih snaga BiH i SAD“.

Ta vežba biće „više onlajn, s delom gađanja pešadijskom municijom“, rekao je on.

Vežba „Brzi odgovor 21“ u drugoj polovini maja biće u sklopu multilateralne vežbe „Branilac Evrope 21“ u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

OS BiH će u vežbi učestvovati s 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pešadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD učestvovati kopnenim i vazdušnim komponentama s više od 700 pripadnika.

Dodik je kazao da je 2017. godine bilo predviđeno da se iznad Manjače iz aviona A10 projektilima s osiromašenim uranijumom gađaju mete na Manjači, ali da je on to odbio, te toga nije bilo, a „sada imate da se dešava ova simulacija“.

„Imate pravo misliti šta hoćete, ali tako je“, rekao je on.

Dodik je najavio da će letos biti priređena i takva vežba OS BiH i Vojske Srbije, takođe na Manjači i da je „ponosan što će posle 25 godina srpska vojska (Vojska Srbije) doći na Manjaču“.

„Ja sam doneo tu odluku i srce mi je veliko“, kazao je Dodik.

Komentari

Vaš komentar