Dodik najavio sednicu o smeni Durakovića u Srebrenici „zbog progona novinara“

Region 30. jul 202121:06 > 21:445 komentara
Podeli:

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da juče dogovoreno i zaključeno da na prvoj sednici Skupštine opštine Srebrenica, nakon letnje pauze, prva tačka dnevnog reda bude smena njenog predsednika Ćamila Durakovića "zbog progona novinara", s kojim je, inače, u koaliciji u toj opštini. Duraković kaže da on nije proizvod volje SNSD ili neke srpske stranke, već Bošnjaka i da Bošnjacima, po pravilu, pripada to mesto.

Dodik je rekao da u tom pogledu postoji konsezus. Juče je dogovoreno između koalicionih partnera, na nivou Srebrenice.

Inicijativa za Durakovićevu smenu pojavila se nakon što je predsednik SO Srebrenica podneo krivičnu prijavu protiv novinara RTRS Branimira Đuričića, a na osnovu zakonskih odredbi kojim se zabranjuje negiranje genocida. On je, naime, podneo prijavu zbog Đuričićevih stavova na Tviteru o Srebrenici. „Sigurno Bošnjaci neće postajati Galijaševići zato što je srpska demokratska volja da se negira genocid ili kriše zakoni“, rekao je ovaj političar.

On je dodao da se „niko neće savijati pred političkim nasiljem srpskih stranaka“. 

Nakon toga, „Ujedinjena Srpska“ zatražila je od svih koalicionih partnera smenu Durakovića sa mesta predsednika Skupštine opštine Srebrenica.

Ukoliko je član Predsedništva Milorad Dodik Srbin i patriota treba da prekine koaliciju i smeni Ćamila Durakovića sa pozicije predsednika SO Srebrenica, poručio je odmah zatim i poslanik u NSRS Nebojša Vukanović.

Duraković je rekao za N1 Sarajevo da po pravilu Bošnjak mora da bude predsednik Skupštine opštine. „Ja nisam proizvod volje SNSD ili nekog SDS ili neke druge srpske stranke, već volje Bošnjaka. Naravno da je to političko nasilje, je mi kao građani nećemo prestati podnositi krivične prijave, jer nam je to omogućio Krivični zakon BiH. Bošnjaci se ne mogu doisciplinovati da postanu podobni Miloradu Dodiku i njemu sličnim“, rekao je Duraković.

Što se tiče današnjih aktivnosti funckionera u RS, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika, kojom je Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina. Usvojeni zakon ima tri člana u kojima piše da se izmene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Incko, neće primenjivati na teritoriji RS, kao i da nadležni organi ovog entiteta neće sarađivati s nadležnim organima BiH u primeni zakona o zabrani negiranja genocda.

Parlament RS usvojio je i izmene Krivičnog zakonika BiH, kojim su zaprećene zatvorske kazne i do 15 godina za one koji Republiku Srpsku nazivaju genocidnom i agresorskom tvorevinom, a srpski narod genocidnim.

Komentari

Vaš komentar