Dodik ipak na sednici Predsedništva BiH, kaže da je Šmit igrač Bošnjaka

Region 31. avg 202113:06 > 17:195 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je igrač Bošnjaka, naveo je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Dokaz za to, poručio je Dodik, je činjenica da je "njegov kolega iz Predsedništva Šefik Džaferović pozvao visokog predstavnika da deluje, pa čak i na njegovu smenu".

“Razumljivo je da Bošnjaci, muslimani, u BIH žele visokog predstavnika da obavlja stvari koje oni žele”, rekao je član Predsedništva Milorad Dodik osvrčući se na poziv Šefika Džaferovića visokom predstavniku u BiH da reaguje.

“To potvrđuje da je on njihov igrač a ne svih. Ovu situaciju u BiH je moguće rešiti dijalogom, ili može ostati ovakvo stanje. Može se zakazivati sednica koliko hoće”, rekao je Dodik u obračajući se javnosti u Istočnom Sarajevu.

Dodik je još jednom pozvao na jedinstvo sa opozicijom, uz tvrdnju da je njegovo postupanje danas u Predsedništvu BiH način na koji treba postupati.

“Važno je da tamo gde mogu nešto da učine, u Predstavničkom domu PS BiH, da ostanu dosledni”, rekao je Dodik, dodajući da vlast ima kapacitet i bez opozicije, u Domu naroda, Savetu ministara, Predsedništvu BiH.

“Važno je za narod u RS osećaj zajedničkog delovanja na opasnosti koje dolaze sa strane”, poručio je Dodik, dodajući da su usvojene zaključke diktirali predsednici opozicije, da je on to isto mislio, ali da su to ipak ideje opozicije, te pozvao ih da ostanu dosledni.

Iako je dogovoreno da predstavnici iz RS ne učestvuju u radu institucija BiH, Dodik se prvo u Predsedništvu pojavio tokom posete turskog predsednika, a onda danas i na sednici Predsedništva BiH.

D

Političari iz RS, prema zaključku Skupštine RS, ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Da će prekinuti bojkot Dodik je najavio novinarima u Banjaluci 24. avgusta, kada je potvrdio i dolazak na sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je u poseti BiH boravio 27. avgusta.

„Moram ići kao izabrani predstavnik naroda. Ići ću i na redovne sednice, ali samo kako bih mogao glasati protiv svih odluka“, izjavio je tada Dodik novinarima.

Predstavnici opozicije u RS su na sastanku 30. avgusta izrazili nezadovoljstvo Dodikovom izjavom nakon sastanka sa Erdoganom, da „Dejtonski sporazum gotovo ne postoji“ i da je „potreban novi dogovor koji može stabilizovati BiH“.

Predsednik Partije Demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović novinarima je, nakon sastanka opozicije, rekao da je Dodikovo odustajanje od Dejtona „najozbiljniji udar“ na RS i na njene nadležnosti.

„Ograđujemo se od ovakvih štetnih ideja koje mogu proizvesti nesagledivu političku krizu u BiH“, istakao je Borenović.

Takođe je napomenuo i da opozicija ostaje privržena zaključcima RS da nema odlučivanja u institucijama BiH dok se pitanje Inckovog zakona ne razreši.

 

Komentari

Vaš komentar