Dodik: Ministar BiH počinio krivično delo odlaganjem vojne vežbe s VS na Manjači

Region 04. okt. 202122:59 > 22:596 komentara
Podeli:
Izvor: Srna

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ministar odbrane BiH Sifet Podžić počinio krivično delo zloupotrebe nadležnosti i ovlašćenja, donošenjem jednostrane odluke o odlaganju zajedničke vojne vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH koja je trebalo da bude održana na Manjači krajem sedmice.

Dodik je to ocenio „frontalnim napadom na Srbiju i srpski narod, njegova prava i njegove interese“.

„Podžić nije imao ovlašćenje Predsedništva BiH i time je učinio krivično delo zloupotrebe nadležnosti i na taj način će biti tretirano ovo pitanje. S druge strane, ovo je čisti akt mržnje prema srpskom narodu i Srbiji kao državi“, rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

Povezano:

Prema njegovim rečima, nakon što je u Predsedništvu BiH doneta odluka o održavanju zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga BiH i Srbije, „sve vreme se ta odluka pokušava opstruisati, navodeći razloge koji ne stoje“.

Dodik je naveo da je Podžić pokušao da „izmanipuliše javnost i verovatno pod političkim uticajem predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića i bošnjačkog člana Šefika Džaferovića, donese jednu takvu nezakonitu odluku“.

„Žao mi je zbog toga. Očigledno da će ovo dovesti do usložnjavanja kompletnih odnosa, još dodatno na nivou BiH“, ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Dodao je da ga sve to „ohrabruje u nastojanju da će Republika Srpska shvatiti da je neophodno da povuče saglasnost o formiranju Oružanih snaga BiH i da ponovo formira Vojsku RS“.

Ministarstvo odbrane BiH odložilo je zajedničku vojnu vežbu sa Srbijom, koja je trebalo da se održi na Manjači od 9. do 16. oktobra, zbog epidemiološke situacije.

„Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest meseci zajednički planirali izvodjenje ove vežbe“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ovo je trebalo da bude prva vežba ove dve vojske na tlu BiH.

 

Komentari

Vaš komentar