Dodik: Korupcija je izgovor SAD za eliminaciju nepodobnih političara

Region 27. dec. 202115:23 > 15:244 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da američke diplomate forsiraju unitarizaciju BiH pod izgovorom funkcionalnosti i da su im kriminal i korupcija "sumnjiv izgovor" za eliminaciju političara koji ne pristaju na "njihovu verziju" te države.

Pročitajte još:

Komentarišući izjavu ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona da su „na stolu sankcije za one koji podrivaju stabilnost na Zapadnom Balkanu“ i za osobe koje ih u tome podržavaju, Dodik je rekao da pretnje kaznenim merama od američkih službenika „nisu ništa novo“, kako u BiH, tako i van nje.

„Nije novost ni to da se godinama uporno mešaju u unutrašnja pitanja BiH“, kazao je Dodik agenciji Srna.

On je optužio SAD da upravo one podržavaju razgradnju BiH i devastaciju Dejtonskog sporazuma, iako se pozivaju na taj dokument.

"Nagledali smo se procesa vođenih protiv neposlušnih političara koji su posle tih procesa postajali konstruktivniji partneri za taj deo međunarodne zajednice koji predvode SAD", naveo je Dodik.

On je rekao da se pomoćnik ministra finansija SAD Pol Ahern, prilikom nedavnog boravka u BiH, sastao sa ministrom bezbednosti BiH Selmom Cikotićem, protiv kog je nepunih mesec ranije podignuta optužnica za visoku korupciju.

"Sve to ne bi imalo obrise takve karikature da tema razgovora, kako se videlo iz medija, nije bila sankcionisanje kriminalnih grupa i kako SAD mogu da pomognu BiH u borbi protiv organizovanog kriminala. Ako pomoćnik ministra finansija SAD nije znao ko je Selmo Cikotić, ambasador Nelson jeste", kazao je Dodik.

Prema najavama, SAD bi uskoro trebalo da objave novu listu osoba i firmi kojima će uvesti sanckije zbog korupcije i oranizovanog kriminala.

Spekuliše se da bi na toj listi mogle da se nađu osobe i firme bliske Dodiku, koji je odranije na američkoj "crnoj listi".

Komentari

Vaš komentar