Dodik: Ili poštovanje Dejtonskog sporazuma ili raspad BiH

Region 08. mar. 202118:473 komentara
Podeli:
milorad dodik
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će BiH ili dosledno poštovati odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma ili se mirno razići, jer treće nije moguće.

On je rekao da je neophodno da se o tome izjasne oni kojih se ta odluka direktno tiče, a to su BiH, Srbija i Hrvatska, kao i entiteti Federacija BiH i Republika Srpska, koji jedini, prema Dejtonskom sporazumu, mogu tražiti postavljanje Visokog predstavnika koji bi bio imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Pročitajte još:

Komentarišući najave da će uskoro biti imenovan novi Visoki predstavnik za BiH, Dodik je ocenio da je prema propisanoj proceduri do sada jedino Karl Bilt izabran na zakonit način.

„S obzirom na to da RS ne traži da u BiH dođe novi visoki predstavnik, već sada mogu reći da bi on, ukoliko dođe, došao nezakonito, suprotno odredbama Aneksa 10, kojim je dobio politički život u BiH“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, zbog svega toga o ovom pitanju treba da se izjasni Narodna skupština RS, kao jedino relevantno mesto na kojem RS može merodavno razmatrati pitanja od najveće važnosti za svoju budućnost.

Dodik smatra da insistiranje na produženju mandata OHR-a u BiH i imenovanja novog Visokog predstavnika, koji bi uz to došao na način suprotan onome što je propisano, znači da međunarodna zajednica „odustaje od ideje da je moguće da se BiH demokratizuje i integriše u EU“.

„Visoki predstavnici su svih prethodnih godina činili krivična dela intervenišući na Dejtonskom sporazumu, na šta nisu imali pravo, u dobroj meri suspendovali dijalog, neustavno i neovlašteno menjali Ustav BiH, kao i ustave RS i Federacije BiH, kršili ljudska prava i svojim činjenjem nas doveli do tačke kada je svima jasno da je za sve ove godine ta institucija proizvela toliko štete da se mi sada bavimo posledicama njihovog delovanja, a ne evropskim ciljevima i zadacima“, rekao je Dodik.

Još je naveo da „ako međunarodna zajednica misli da može selektivno primenjivati odredbe Dejtonskog sporazuma“, onda i političarima u BiH šalje poruku da taj sporazum „gledaju kao na švedski sto, s koga će uzimati šta im se sviđa“.

„Zato mislim da je ovo ključni trenutak u kojem se moramo izboriti za suverenitet RS i pravo da odlučujemo, jer smo za to birani. Sve drugo BiH vodi ka raspadu. Sad smo pred izborom – ili ćemo dosljedno poštovati odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma ili ćemo se mirno razići. Ništa treće više nije moguće“, istakao je Dodik.

Odluka o imenovanju novog Visokog predstavnika u BiH trebalo bi da bude doneta krajem ovog ili početkom narednog meseca.

Pored Nemca Kristijana Šmita, spekuliše se da bi novi visoki predstavnik mogao biti i Kanađanin Džozef Ingram.

Komentari

Vaš komentar