Dodik: Granica između RS i Federacije BiH definitivna i međunarodno priznata

Region 17. apr. 202115:3628 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je granica između Republike Srpske i Federacije BiH definitivna i da neće biti menjana pošto je međunarodno priznata.

Posle združene taktičke vežbe policije i vojske Srbije „Odgovor 2021“ na Pasuljanskim livadama, Dodik je rekao da „mnogi govore da nisu za promenu granica“ po pitanju BiH i dodao da ni on „nije za promenu granica“.

POVEZANE VESTI:

„Granica između Republike Srpske i drugog entiteta (Federacije BiH) uspostavljena je međunarodnim (Dejtonskim) sporazumom i ona je definitivna i neće se menjati. To što je ta granica sastavni deo međunarodnog ugovora govori da ona ima međunarodno priznanje“, kazao je Dodik.

On je ponovio da je miran razlaz u BiH „jedina opcija“ i dodao da će ona „sigurno biti ostvarena“.

„U BiH se razgovaralo i razgovara se o mogućnosti mirnog razlaza, što je jedina opcija i ona će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu. U uslovima kada Stranka demokratske akcije i (njen lider Bakir) Izetbegović donose deklaracije kako BiH treba organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda, jedina varijanta koja može biti realna je da se mirno raziđemo“, naveo je Dodik.

Dodao je da Izetbegović „ide za tim da Srbe u BiH naziva agresorima, a želeo bi da ostanu u BiH kako bi realizovao koncepcije“ njegovog oca Alije Izetbegovića.

„Izetbegović želi da ostvari koncepcije njegovog oca u vezi sa muslimanskom državom u kojoj bi Muslimani vladali i odlučivali o svemu, a Srbi bili večito kažnjeni. Naravno da se to neće desiti“, rekao je Dodik.

On je kazao da i u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji, „postoje oni koji su našli za shodno da napadnu RS i srpsku stranu u celini čim je pokrenuta priča“ o promeni granica na prostoru bivše Jugoslavije, posle navoda da je slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel neformalni dokumenent sa tom tematikom.

„Taj jedan autošovinizam koji postoji iskazuje se u svakoj prilici i na svakom mestu kod onih koji su večiti pratioci ideja koje dolaze iz Sarajeva“, naveo je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić rekao je da se Beograd „ne meša u unutrašnje osnose u BiH, osim u slučaju ako može da pomogne na bilo koji način“.

„Mi podržavamo integritet i BiH i RS u okviru BiH, ali smo uvek spremni da razgovaramo o svim temama, ne kidišući na ljude koji drugačije misle. Spremni smo da čujemo šta o svemu misle i pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, i posebno šta o tome misli Republika Srpska“, kazao je Vučić.

Komentari

Vaš komentar