Dodik brani Zorana Milanovića, osudio kritike iz Sarajeva

Region 14. jul. 202110:573 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bošnjački političari ne mogu naći zajednički jezik ni s kim ko slepo ne podržava njihove stavove o unitarnoj BiH.

To, kako je naveo, pokazuje i „histerija i teške reči“ upućene ovih dana na račun predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je boravio u poseti BiH.

„Način i rečnik kojim se obraćaju predsedniku susedne države govori da Bošnjacima nije stalo ni do mira u kući, ni do mira u regionu, jer da jeste uvažili bi činjenicu da je Zoran Milanović predsednik Hrvatske, a da su u BiH jedan od tri konstitutivna naroda Hrvati“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Povezano:

Dodik je rekao da Milanović „nije uvredio nikoga u BiH ko želi da govori činjenicama, kao i da je iznosio stavove sa kojima neko može biti saglasan ili ne, ali da niko nema pravo da o šefu jedne države, pri tom susedne, koristi takve kvalifikacije“.

„Nažalost, bošnjački političari istu netrpeljivost, da ne upotrebim neku težu reč, pokazuju i prema Srbiji, iako u BiH živi više od milion Srba, pa se postavlja pitanje o kom zajedničkom životu oni govore kada odu u inostranstvo, kada nisu u stanju da žive ni sa druga dva naroda u BiH, niti prva dva suseda“, kazao je Dodik.

Milanović je od 11. do 13. jula boravio u BiH, a posetio je mesta koja su naseljena većinskim hrvatskim stanovništvom.

On je izjavio da neće zvanično posetiti Sarajevo sve dok Hrvati u BiH ne budu imali pravo da biraju svog legitimnog člana Predsedništva BiH, smatrajući da sadašnji hrvatski član Željko Komšić nema legitimitet, jer je izabran većinski bošnjačkim glasovima.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefika Džaferovića je Milanovićevo ponašanje i izjave o BiH kao „predzadnjoj rupi na svirali EU“ ocenio kao ponašanje „nepristojnog gosta u tudjoj kući“, na šta je hrvatski predsednik odgovorio da on nije „gost nekoga sa čaršije u Sarajevu“.

„Nisam ja ovde gost nekog sa čaršije, već gost ovih ovde ljudi kojima sam došao. Izabrane vlasti i franjevaca“, rekao je Milanović novinarima u Livnu.

Komentari

Vaš komentar