Dodik ambasadoru SAD: Bajdenova uredba o proširenju sankcija nije demokratska

Region 10. jun. 202116:5218 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u telefonskom razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH, Erikom Nelsonom, da uredba Bele kuće o proširenju sankcija koja se odnose na osobe na Zapadnom Balkanu nije demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

U telefonskom razgovoru, u kojem je Nelson po nalogu američke administracije obavestio Dodika o toj uredbi, Dodik je ocenio da je to „još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog, bar kada je reč o BiH“.

povezano

Predsedavajući Predsedništva BiH ocenio je da su „bošnjački političari u uredbi videli sredstvo za disciplinovanje Srba“, i da će „u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog“.

„Dodik je ambasadoru Nelsonu preneo da je poljuljano poverenje Srba i Republike Srpske u namere SAD u BiH, i da bi bilo dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u celini“, saopštio je Dodikov kabinet.

U atmosferi poverenja, istakao je on, biće lakše ostvariti produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Dodik je američkom ambasadoru još jednom preneo ;da se Republika Srpska „ne bavi secesijom, već je njeno opredeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu“.

Predsednik SAD-a Džozef Bajden potpisao je u sredu uredbu o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države na Zapadnom Balkanu, saopštila je Bela kuća. Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umešani u kršenje ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Komentari

Vaš komentar