Đukanović: Strateški odoleti velikodržavnoj i kleronacionalističkoj agresiji

Region 21. maj. 202110:367 komentara
Podeli:
Milo Đukanović
Izvor: Savo Prelevic/AFP

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je da je crnogorski nacionalni kulturni i verski identitet epicentar nacionalističkih ataka na Crnu Goru i da se mora odlučno i strateški osmišljeno odoleti velikodržavnoj i kleronacionalističkoj agresiji negiranja Crne Gore.

„Trebaće nam mnogo više osmišljenih, produbljenih napora konzistentne državne politike u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, nauke, odnosa sa mladima da bi uspešnije i pouzdanije učvršćivali identitetsku svest u Crnoj Gori. Pre svega svest o državnom identitetu kao uslovu opstanka, stabilnosti i evropskog prosperiteta Crne Gore“, naveo je Đukanović u autorskom tekstu za podgoričku Pobjedu.

Povezane vesti:

U tekstu povodom 15 godina od kada je Crna Gora na referendumu obnovila državnu nezavisnost, Đukanović je istakao da se mora odlučno i strateški osmišljeno odoleti velikodržavnoj i kleronacionalističkoj agresiji negiranja Crne Gore.

„U tom pregnuću nikad ne smemo zaboraviti na odgovornost prema državotvornim manjinama u Crnoj Gori. Niti dozvoliti da upadnemo u zamku mržnje prema bilo kome uključujući i one sa čijih se najviših adresa atakuje na Crnu Goru i Crnogorce. Jer mržnja bi postala naš teret i naše ograničenje u budućnosti“, naveo je on.

Ukoliko EU i dalje bude pasivna na Zapadnom Balkanu, kako je ocenio, dodatno će ohrabriti antievropske, nacionalističke, velikodržavne politike, i sve protivnike Evrope da jačaju svoju destrukciju na Zapadnom Balkanu.

„Pitanje koje danas stoji pred EU je da li želi da preuzme odgovornost za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao evropskom regionu. Ili će, kao i do sada, i danas inicijativu prepustiti drugima, svojim protivnicima, koji upravo Zapadni Balkan koriste kao pristupni teren za usavršavanje svog hibridnog repertoara protiv Evrope“, naveo je Đukanović.

Komentari

Vaš komentar