Đukanović: Skrnavljenje spomenika Ljubu Čupiću je sramota za savremenu Crnu Goru

Region 13. jun. 202116:40 > 22:2517 komentara
Podeli:
Milo Đukanović
Izvor: Savo PRELEVIC/AFP

Policija u Nikšiću uhapsila je osobu koja je u Nikšiću skrnavila spomenik Čedomiru Ljubu Čupiću, saopštila je Uprava policije Crne Gore. Đukanović izjavio je da je skrnavljenje spomenika ikoni crnogorskog antifašizma Ljubu Čupiću u Nikšiću sramota za savremenu Crnu Goru i "najbelodaniji izraz povampirenja četničke ideologije". Krivokapić poručio Đukanoviću da "ne izgovara reči koje zvuče kao poziv na rušenje ustavnog poretka".

Kako se navodi, M. I. (57) identifikovan je na osnovu video snimka koji je objavljen na društvenim mrežama.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je skrnavljenje spomenika ikoni crnogorskog antifašizma Ljubu Čupiću u Nikšiću sramota za savremenu Crnu Goru i „najbelodaniji izraz povampirenja četničke ideologije“.

„Sinoćni monstruozni anticivilizacijski čin skrnavljenja spomenika ikoni crnogorskog antifašizma Ljubu Čupiću u Nikšiću je sramota za savremenu Crnu Goru“, napisao je Đukanović na Tviteru.

On je naveo da je to „najbelodaniji izraz povampirenja četničke ideologije koje svojim nečinjenjem podstiče nova parlamentarna većina“.

„Očekujem da nadležni državni organi odlučno i adekvatno reaguju. U protivnom, znaćemo šta nam je činiti i kako da odbranimo naše revolucionarno nasleđe i najvrednije istorijske vrednosti savremenog crnogorskog društva“, poručio je Đukanović.

Krivokapić: Đukanović da ne izgovara reči koje zvuče kao poziv na rušenje ustavnog poretka

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najoštrije je osudio besprizoran čin skrnavljenja spomenika jednom od najvećih antifašističkih junaka i simbola otpora Ljubu Čupiću i pozvao predsednika Mila Đukanovića da vodi računa da ne izgovara reči koje zvuče kao poziv na rušenje ustavnog i državnog poretka.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je pohvalio policiji na brzom otkrivanju počinioca i apelovao na državne organe da slučaj rasvetle do kraja i do poslednjeg detalja, prenela je RTCG.

„Želimo da kao Vlada i kao građani znamo ko i zašto je ovo uradio u gradu slobode? Narod i zemlja koji su digli prvi antifašistički ustanak u Evropi, datum koji uskoro slavimo, i praznik koji nam je svima podjednako u srcima, zaslužuje da zna sve okolnosti slučaja“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da je neophodno znati da li je u pitanju izlovani pojedinačni slučaj ili je u pitanju, ipak dirigovani događaj.

„Ima elemenata da pomislimo i na ovo drugo jer imamo činjenicu da su predsednik države i predsednik opštine Podgorica doneli presudu našoj vlasti, pri nego što su se državne institucije oglasile“, rekao je premijer.

„Pozivam predsednika države ili da vodi računa da ne izgovara reči koje zvuče kao poziv na rušenje ustavnog i državnog poretka, a ukoliko on sam od toga konačno ne odustane, onda ću ja pozvati Državno tužilaštvo da reaguje na te pretnje. Crna Gora je zemlja u kojoj se, u oblasti vladavine prava, više neće odlučivati prema željama moćnih pojedinaca, nego isključivo prema Ustavu i zakonu“, naglasio je Krivokapić.

On je poručio da čin skrnavljenja spomenika Ljubu Čupiću ili bilo kojeg drugog spomenika istorije i kulture, neće biti tolerisan nikome.

Protest na trgu

Predstavnici SUBNOR i antifašisti Nikšića u nedelju uveče na nikšićkom glavnom trgu organizovali protest posle skrnavljenja spomenika narodnog heroja iz Drugog svetskog rata Ljuba Čupića u centru grada, prenela je RTCG.

Predsednik Udruženja boraca NOR i antifašista Slobodan Mirjačić rekao je na skupu da Nikšićani više ne smeju da dozvole nijedan napad na bilo koji od 256 spomenika, koliko ih je u Nikšiću.

„Ljubo, ne damo te, ne damo tvoj osmeh koji je obišao celi svet i kome se dive svi normalni ljudi sveta. Ubili su te 42. godine fašisti i njihovi sramni pomagači, ali tvoj osmeh ne mogu ubiti. Ponovo su pucali na tebe pre pola godine, sinoć su ti oskrnavili spomenik onako kao što su to oskrnavili 1918. godine na istom trgu crnogorsku krunu Svetog Vasilija, Svetog Petra Cetinjskog…“„, poručio je Mirjačić.

Komentari

Vaš komentar