Đukanović: Nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete…

Region 25. maj. 202214:57 > 16:016 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je svet u opasnosti u kakvoj nije bio od Drugog svetskog rata i dodao da nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete.

„Ako se sve grane vlasti ne odupru pritiscima javnosti koje kreiraju paralelni, parapolitički centri moći, čitavo društvo biće žrtva takve atmosfere, koja je zapaljena mnogo godina unazad. To je isti onaj zapaljivi koktel zbog kojeg gori Ukrajina. I nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete – spisak je mnogo širi, a scenario postaje sve očigledniji. Svodi se na to da samoproklamovane žrtve, na valu populizma pokreću osvetničke cunamije koji treba da destabilizuju ili zbrišu čitava društva“, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na godišnjoj konferenciji održanoj na Cetinju.

Kako je dodao, tragična invazija na Ukrajinu učinila je da taj rukopis sada postane čitljiv Evropi i celom svetu.

„Da su se razumela upozorenja koja su dolazila od nas, možda ne bi bilo tragičnog ukrajinskog iskustva. Ne bude li se sada odlučno i mudro postupalo, užas kojem svedočimo neće ostati unutar granica Ukrajine“, ocenio je Đukanović.

On je dodao da bi Crna Gora ako želi da ide napred morala imati jasne odgovore o tome „kako i zašto je zemlja uvedena u agoniju nekompetentnog i nemarnog upravljanja njenim resursima i politikama, izložena političkim postupanjima koja bi se najtačnije mogla opisati kao iskompleksirani revanšizam i vraćanje dugova centrima izvan Crne Gore i na njenu štetu“.

„Kako i zašto su ekonomija i kultura, zdravstvo i obrazovanje sada ugroženi zbog podrške političkoj ezoteriji i hazarderstvu. Po uspešnosti traganja za svim ovim odgovorima i sposobnosti da greške ne ponovimo, utvrdićemo i meru našeg sazrevanja kao države i društva“, kazao je Đukanović.

Ukazao je da je dijalog jedini način „da normalizujemo realnost“.

„Nasušno je važno da svaki akter dijaloga bude spreman da artikuliše svoje i da sašluša druge predloge. Mirenje ili harmonizacija društva može biti danas samo na evropskim vrednostima i zato nam treba još vremena i emancipacije“, istakao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da apsloutno stoji na istom stanovištu da je potrebno utvrditi odgovornost svih aktera događaja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine kada je uz velike proteste građžana ustoličen mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije.

„Za državu je važno da se ustanovi kako je te noći menjan lanac komandovanja nad važnom državnom strukturom kakva je policija Crne Gore. Jer ako se moglo dogoditi da je neko sa adresa izvan Crne Gore preuzeo komandu nad delovima policije Crne Gore, onda to ne sme proći nekažnjeno jer je to prećutkivanje izdaje“, istakao je Đukanović odgovarajući na pitanja novinara.

Đukanović je kazao da svoj posao obavlja besprekorno u skladu sa Ustavom i zakonom i da samim tim garantuje, da niko neće uspeti da pronađe ništa što je uradio na štetu države i protiv zakona.

Poručio je da ne strepi od toga da bi se mogao naći na udaru državnog tužilaštva. Đukanović je rekao da nikada niko iz EU nije dovodio u vezu njegovo povlačenje iz politike sa procesom pristupanja Crne Gore Uniji. Navode o njegovom bogatstvu nazvao je trućanjma, koja, kako dodaje, sluša godinama.

Ocene o njegovom bogatstvu i životnom stilu koji ne odgovara primanjima, Đukanović je nazavo trućanjima.

„Ocene o mom bogatstvu i ta trućanja slušam već godinama. Realno je da pretpostavimo da se time neko bavi i u Crnoj Gori i van, ali nismo dobili ni naznaku nečega što bi mogla biti potvrda tih naznaka“, poručio je predsednik.

Đukanović je kazao kako je siguran da do kraja 2024. godine možemo ispuniti sve naše EU obaveze.

„Kako će na tu okolnost reagovati EU naravno ne mogu dati garanciju“, naveo je Đukanović.

„Siguran sam da će Crna Gora do 2024. ispuniti sve uslove EU“

Crnogorski predsednik izjavio je da je siguran je da će Crna Gora do kraja 2024. godine ispuniti sve obaveze iz procesa pregovora sa EU, a da posle toga sve zavisi od EU.

Kako prenosi RTCG, odgovarajući na pitanje da li planira da se povuče iz politike zbog puta Crne Gore kao EU, on je rekao da oni koji najavljuju njegovo povlačenje verovatno računaju da je umoran i da je potrebno da se posveti ugodnijem životu.

Pročitajte još

“Ja njima neću davati savete šta oni treba da rade u svojoj političkoj karijeri, jednako tako ne smatram neophodnim da mi bilo ko sugeriše šta ja treba da uradim. U ovih tridesetak godina sam sve svoje poteze povlačio na bazi vlastitih procena, tako će biti i ubuduće”, poručio je Đukanović.

Dodao je da ne vidi vezu između svoje političke karijere i procesa pregovora sa EU i da nikada iz EU nije čuo da se te dve okolnosti dovode u vezu.

„Ne vidim da to može imati neke veze jedno s drugim. Nastaviću da o tome razmišljam odgovorno i sam“, poručio je Đukanović, odgovarajući na pitanje o povlačenju iz politike.

Ocene o njegovom bogatstvu i životnom stilu koji ne odgovara primanjima, Đukanović je nazvao trućanjima.

„Ocene o mom bogatstvu i ta trućanja slušam već godinama. Realno je da pretpostavimo da se time neko bavi i u Crnoj Gori i van, ali nismo dobili ni naznaku nečega što bi mogla biti potvrda tih naznaka“, poručio je predsednik Crne Gore.

On je kazao da je članstvom u NATO Crna Gora pokazala da je deo izgradnje stabilnosti Alijanse. Sa takvom svešću, kako kaže, treba nastaviti da štiti svoje interese i da se predstavi kao ravnopravan partner.

„Nema dogovora o terminu narednih i

Dodao je da nema preciznog dogovora o terminu narednih parlamentarnih izbora i podsetio da su lokalni izbori već zakazani za 23. oktobar.

„Nije realno da bi svi izbori mogli biti objedinjeni u jednom danu. O predsedničkim i parlamentarnim ćemo naravno razgovarati. Što se tiče predsedničkih, jasno je da oni moraju biti najkasnije u aprilu naredne godine, a oko parlamentarnih nije zauzet nikakav stav“, naveo je predsednik Crne Gore.

Svedočimo procesu političkog i opšteg društvenog sazrevanja, a odgovornost za uspeh tog procesa na svakom od nas je pojedinačno, na vlastima logično najviše, poručio je Đukanović na konferenciji.

Komentari

Vaš komentar