Đukanović: Otvoreno mešanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore

Region 19. sep 202120:2617 komentara
Milo Đukanović
Izvor: Savo Prelevic/AFP

Najnovije izjave mitropolita Ilariona Alfejeva i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova samo potvrđuju otvoreno mešanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Iz kabineta su saopštili da se mitropolit Ilarion Alfejev, rukovodilac Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, u intevjuu za TV „Rusija 24”, po ko zna koji put u poslednje vreme, “sledeći svetovne ciljeve nespojive s misijom Hristove crkve”, umešao u unutrašnja pitanja Crne Gore, prenosi RTCG.

“Svega par dana nakon izjave Lavrova, on je na približno isti način grubo zamenio teze i cinično komentarisao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC na Cetinju, čime je dodatno potvrdio otvoreno priznanje Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Rusije u inostranstvu i da su oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni”, navodi se u saopštenju.

Ilarion se, kako je saopšteno, napadno trudi da se prikaže kao zaštitnik interesa ogranka SPC u Crnoj Gori, a podseća se da on u julu 2011. posetio Podgoricu, kada je iza zatvorenih vrata imao susrete s najvišim zvaničnicima Crne Gori, na kojima je sasvim drugačije govorio o mogućem modelu ustrojstva SPC u Crnoj Gori.

Tada je, iza leđa Patrijaršije u Beogradu, zagovarao autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske, koju je mitropolit Amfilohije Radović donekle ostvario, a Patrijaršija Srbije nakon njegove smrti proletos bez imalo respekta za svoga arhijereja jednostavno ukinula, navode iz kabineta predsednika.

Uz primedbu da vrh Ruske crkve prenebregava istorijsku činjencu da je u prošlosti bila liturgijski i kanonski sestra-crkva autokefalnoj Mitropoliji crnogorskoj, dodaje se da, uprkos blistavoj tradiciji prijateljskih odnosa, aktuelna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje da destabilizuju Crnu Goru i da je skrenu s puta evropskih integracija.

“U odnosu na paralele koje Alfejev pravi između crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Ukrajini, napominjemo da crkveno pitanje u Crnoj Gori nije nastalo sada, pre nekoliko godina, ili decenija, već da je pre jednog veka otvoreno upravo nekanonskim ukidanjem domicilne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, što se u Moskvi veoma dobro zna”, kazali su iz Đukanovićevog kabineta.

U saopštenju se tvrdi da se 57 odsto pravoslavaca u Crnoj Gori ne identifikuje sa jurisdikcijom Patrijaršije iz Srbije.

“Ne iz dogmatskih razloga, kao što to nije bio slučaj ni u Ukrajini prema Moskovskoj patrijaršiji, nego zato što većina pravoslavaca Crne Gore ne želi da sledi etnofiletističku jeres i imperijalne ciljeve Beograda ili Moskve, ciljeve protivne i jevanđeljskoj i soteriološkoj misiji Svete Pravoslavne Crkve”, kaže se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar