Đukanović: Nema oblasti u kojoj nisu upitni osnovni principi demokratije

Region 15. sep 202112:255 komentara
Izvor: Kabinet predsednika Crne Gore

U Crnoj Gori gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog delovanja u kojoj, nakon promene vlasti, nisu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije, ocenio je predsednik Milo Đukanović.

On je, u izjavi povodom Međunarodnog dana demokratije, naveo da je, i pored mirne tranzicije vlasti nakon parlamentarnih izbora i prvog priznanja izbornih rezultata od uvođenja višestranačja, protekla godina demokratskog života potvrdila istinitost teze da se demokratija ne uzima sama po sebi, pišu „Vijesti“.

„Nažalost, primera je puno. Gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog delovanja u Crnoj Gori u kojoj nisu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije“, kazao je Đukanović.

Svedoči se, kako je naveo, urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i pretnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu.

„Nadam se da svi akteri počinju da shvataju da odgovore na ogromne izazove crnogorske demokratije ne možemo dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podelu odgovornosti. Na svim nivoima i od strane svih učesnika“, istakao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, građani zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

„Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde i da uvek i svuda zaštite građanina, jer samo građanska Crna Gora može da savlada teško breme podela i da vodi zemlju dalje na evropskom putu“, poručio je Đukanović.

Komentari

Vaš komentar