Đukanović: Neću potpisati razrešenje načelnika Generalštaba VCG

Region 13. jan. 202115:07 > 20:01
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da neće potpisati Predloge odluka za razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore general-majora Dragutina Dakića i general-majora Rajka Pešića zbog proceduralnih i pravnih propusta. "Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu", naveo je on.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Đukanović će sazvati sednicu Saveta za odbranu i bezbednost jer je, kako se navodi, praksa da takve odluke donose svi članovi tog tela.

„Već sam ovlastio sekretara Saveta da usaglasi termin mogućeg održavanja sednice sa članovima Saveta“, navodi se u saopštenju Đukanovića.

Prema njegovim rečima, 29.12.2020. godine iz Ministarstva odbrane dobio je Predlog odluke za razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general–majora Dragutina Dakića.

„Istovremeno, dostavljen mi je i primerak Predloga o razrešenju i prestanku službe general-majora Rajka Pešića. Oba akta su potpisana od strane dvojice članova Saveta za odbranu i bezbednost, gospodina Alekse Bečića, predsednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsednika Vlade Crne Gore. Takođe, iz medija sam saznao da je ove Predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general–majora Dragutina Dakića“, naveo je Đukanović.

U saopštenju se navodi da je Odluka o postavljenju i razrešenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Saveta za odbranu i bezbednost.

„Savet za odbranu i bezbednost odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu. U radu Saveta postoji i praksa da Savet izmedju održavanja sednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savet za odbranu i bezbednost o izboru i razrešenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sednice Saveta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put“, naveo je Đukanović.

Đukanović veruje, kako je dodao, da je eventualna promena čelnog čoveka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sednicu organa koji čine tri najviša učesnika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori.