Đukanović: Jasna namera da se Crna Gora učini institucionalno nesposobnom

Region 30. sep 202219:001 komentar
Izvor: N1

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je da parlament, koji danas nije usvojio njegov predlog o raspuštanju i raspisivanju prevremenih izbora, ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti i da je reč o jasnoj nameri da se Crna Gora učini institucionalno nesposobnom, javlja RTCG.

Poslanici crnogorskog parlamenta nisu raspravljali o predlogu Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini, jer dnevni red vanredne sednice nije usvojen.

Đukanović je novinarima u Skupštini rekao da postoje ustavne norme koje su apsolutno jasne, a jedna od njih je da se u roku od 30 dana može odrediti mandatar, kojem se nakon toga daje rok od 90 dana da pokuša da sastavi vladu.

„Taj rok je potrošen i na njega se više ne možemo vraćati. Potrošen je zbog političih igara jednog dela partija koje čine većinu od 30. avgusta (2020). Jasno je da ono što su pokušali da urade dan kasnije, mogli su da urade dan ranije“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, tim partijama je odgovaralo da se ne odredi mandatar, samo što su hteli da odgovornost za to prebaci na predsednika države. Đukanović je podsetio da, pošto do određenog roka nije dat uverljiv dokaz da postoji parlamentarna većina koja bi podržala mandatara kojeg su predložili, nije odredio mandatara, i podneo je inicijativu za skraćenje mandata Skupštini.

On je istakao da je odgovornost za državno-političke interese u parlamentu, i da toga treba da bude svestan pre svega 41 poslanik koji je odbio inicijativu da se glasa o skraćenju mandata i da se kroz prevremene parlamentarne izbore dođe do vlade.

„Jasna je namera političkih protivnika nezavisne i evropske Crne Gore da prikažu Crnu Goru institucionalno nefunkcionalnom”, naveo je Đukanović.

Dodao je da zato nijedan od 18 kandidata za sudije Ustavnog suda nije bio dovoljno dobar da bi bio izabran, jer je namera bila da Ustavni sud bude nefunkcionalan, zbog čega ne mogu da se održe izbori.

„Da li treba dalje tumačiti da je namera da se Crna Gora učini institucionalno nefunkcionalnom i nesposobnom da bi se dokazala teza velikosrpskog nacionalizma da Crna Gora zapravo ne treba da postoji, jer je institucionalno nefunkcionalna, i da je treba vratiti u sastav velike Srbije“, kazao je Đukanović.

On je dodao da na taj način treba „ispuniti snove i večite želje imperijalne Rusije da dobije svoju luku na Jadranu, i velike Srbije da se konstituiše u novim granicama“.

„Jasno da oni danas imaju izvođača radova u Crnoj Gori na tom planu, izvođač radova je predsednik Vlade (Dritan Abazović). Imamo političku odgovornost u parlamentu, i parlament će morati da razmišlja kako da izađe iz ovog ćorsokaka“, poručio je Đukanović.

Komentari

Vaš komentar