Đukanović i Stoltenberg: NATO da podrži saradnju sa BiH, Gruzijom i Moldavijom

Region 20. maj. 202221:044 komentara
Podeli:
Izvor: Virginia Mayo / POOL / AFP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Crne Gore Milo Đukanović saglasili su se tokom telefonskog razgovora da je važno da NATO podrži i pojača saradnju sa zemljama koje nisu članice, Gruzijom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom.

Stoltenberg je tokom razgovora sa Đukanovićem iskazao visoke ocene za liderstvo i nastojanje da učini sve da Crnu Goru zadrži na evroatlantskom kursu.

Kako se navodi u saopštenju Đukanovićevog kabineta, on je „dobrim vestima ocenio poruku predsednika o formiranju nove vlade u Crnoj Gori i odlučnosti u ispunjavanju svih obaveza iz evroatlantske agende, potencirajući konstruktivnu ulogu Crne Gore u Alijansi i regionu, kao i doprinos NATO operacijama, posebno vojnika koji su u Letoniji“.

„Zahvalio je i za usvojene odluke o investicionom planu za odbranu do 2024, ceneći to izuzetno važnim, posebno u svetlu agresije na Ukrajinu, i podsetio da je zadatak NATO da podrži Ukrajinu istovremeno igrajući konstruktivnu ulogu“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je uz zahvalnost za pohvale na račun Crne Gore i njenog doprinosa kao članice Alijanse, potvrdio jednu novu atmosferu u Crnoj Gori, čemu svedoče i konsenzualne odluke na nedavno održanom Savetu za odbranu i bezbednost, koje se tiču ispunjavanja obaveza iz članstva u odnosu na ukrajinsku krizu, uz opravdano očekivanje da će Crna Gora pokazati punu odgovornost prema Savezu kojme pripada u svim aspektima, dodaje se u saopštenju.

Iz predsednikovog kabineta navode da je su se Đukanović i Stoltenberg saglasili da je jako važno da NATO podrži i pojača saradnju sa zemljama koje niesu članice, Gruzijom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, i da je jednako tako važno u aktuelnim uslovima podržati i potvrditi politiku otvorenih vrata NATO.

„Uz obostrano zadovoljstvo podnošenjem aplikacije za članstvo Finske i Švedske, Predsednik je ponovio podršku Crne Gore i izrazio nadu da će Crna Gora biti među prvim zemljama koje će ratifikovati sporazum o pridruživanju“, zaključuje se iz kabineta predsednika Crne Gore.

Komentari

Vaš komentar