Demograf: Povećanje broja Hrvata i smanjenje broja Srba u Vukovaru očekivano

Region 22. sep 202215:434 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Demograf Dražen Živić iz Instituta društvenih nauka "Ivo Pilar" u Hrvatskoj ocenio je da je bilo očekivano da će rezultati popisa u Vukovaru pokazati povećanje broja Hrvata, a smanjenje broja Srba, jer kada dođe do promena u demografskim okvirima najviše stradaju oni malobrojniji.

„Bilo je za očekivati da će i Vukovar demografski padati, to su pokazali prvi rezultati popisa stanovništva 2021. Taj pad možda nije toliko izražen koliko su govorile neke procene, ali nema sumnje da i Vukovar gubi u demografskoj trci, u takvoj situaciji je logično da mora doći i do promena u etničkim odnosima“, kazao je Živić.

POVEZANE VESTI

Kada dođe do promena u demografskim okvirima uobičajeno je da najviše demografski stradaju oni malobrojniji, dok većinsko stanovništvo prođe bolje, kaže Živić.

Očekivao je porast udela Hrvata u Vukovaru, kojih je u gradu na Dunavu registrovano 63,02 posto, što je na nivou stanja iz 1948. godine, kada je u Vukovaru bio najveći udeo Hrvata u stanovništvu tog grada.

Očekivan je i pad udela Srba, ali ne tako intenzivan. To je posledica opšte depopulacije, iako tu ima i segment koji se odnosi na to što je popis stanovništva delom sproveden elektronskim putem.

Očito je da kampanja koju je srpska manjinska zajednica vodila na celom području Hrvatske pre popisa, nije izazvala jače izjašnjavanje elektronskim putem, ocenio je.

Za tvrdnju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da pad broja Srba u Vukovaru nije rezultat iseljavanja već netačnosti i loše sprovedenog popisa stanovništva iz 2011. godine, Živić kaže da iza svakog popisa stanovništva postoji određena metodologija po kojoj se popis odradi.

„Možemo razgovarati o tome da li je metodologija 2011, kao i uostalom ona iz 2021. godine, bila najbolja moguća. Međutim, moramo se služiti zvaničnim rezultatima popisa stanovništva“, poručio je.

Smisao Penavinog osporavanja rezultata iz 2011. vidi jedino ako je deo javnog apela da se uvede registar stanovništva. čime bi se, smatra demograf, takve kontroverze i sumnje uklonili, odnosno popis stanovništva ne bi bio više referentna tačka na koju se pozivamo.

Komentari

Vaš komentar