Delegacija EU i ambasada SAD: Politički lideri u BiH nisu obavili posao

Region 15. dec 202122:03 > 22:333 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Delegacija Evropske unije u BiH i ambasada SAD istakle su da politički lideri u Bosni i Hercegovini nisu obavili posao, neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH sa propisima EU i sudskim presudama.

One su navele da su se politički lideri, ranije ovog meseca tokom razgovora sa zvaničnicima SAD-a i EU o izbornoj i ustavnoj reformi, složili da će se pripremiti pre narednih razgovora.

„Od tada svedočimo tek manjem napretku. Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH sa propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon dalje neprihvatljive eskalacije od Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje“, naglašeno je u zajedničkoj izjavi.

Narodna skupština je 10. decembra usvojila zaključke o vraćanju prenetih nadležnosti na entitetski nivo, pre svega u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza.

Delegacija EU i američka ambasada u Sarajevu ocenile su da obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, pred kraj godine, nažalost, ne bi urodili plodom.

Dodaje se da će takvi napori dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile na pronalaženju rešenja.

„Od vladajuće koalicije smo čuli da su opredeljeni za ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti podršku u parlamentu. Za napredak BiH su jednako značajne reforme koje bi izbore učinile sigurnim, pouzdanim, kao i uspostavljanje funkcionalne Vlade Federacije BiH. Vreme je da se ova obećanja ispune“, istaknuto je.

Pozvali su stranke da odustanu od maksimalističkih predloga, koji nisu zasnovani na međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu.

Suština demokratije, kako se navodi, nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahteva niti u nametanju volje većine.

„Takođe, pozivamo predstavnike RS da se u potpunosti vrate u institucije“, istakli su Delegacija EU u BiH i američka ambasada.

Navedeno je da su ;EU i SAD uložile napore u dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana, dodavši da je ovaj proces prilika za rešavanje diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prevara.

„Uzimajući u obzir političko okruženje i klimu u BiH, ove reforme bi bile značajan iskorak. Stranke znaju šta je potrebno uraditi da se usmere na rešavanje osnovnih temeljnih uzroka hronične političke krize u BiH – korupcije, nedostatka poverenja i niskih demokratskih standarda“, naglašeno je u izjavi.

Na strankama je, navodi se, da pojačaju angažaman i dođu za sto spremni za preduzimanje daljih koraka.

Ranije danas je saopšteno je da Metju Palmer i Angelina Ajkhorst odgodili su dolazak u Sarajevo, gde je trebalo da nastave razgovore sa političkim strankama u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH.

Komentari

Vaš komentar