Dan posle sednice Saveta bezbednosti: Lome li se koplja oko BiH?

Region 04. nov 202119:58 > 19:593 komentara
Podeli:

U Savetu bezbednosti, sinoć - o situaciji u BiH. Misija Eufora je produžena. Iako nije bilo obraćanja Kristijana Šmita, većina članica Saveta podržala je rad visokog predstavnika i OHR-a.

Rasprava u Savetu bezbednosti UN na kojoj s govorilo o Bosni i Hercegovini, obilovala je brojnim detaljima…

„Bosna i Hercegovina se suočava sa najvećom krizom u postratnoj istoriji“, rekla je Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka pri UN.

Povezano:

„Za ovo su najviše odgovorni predstavnici bh. entiteta Republika Srpska“, ocenila je Barbara Vudvord, ambasadorka Velike Britanije pri UN.

„Glasanje za novog visokog predstavnika je bilo izvan zakona“, poručio je Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN.

Međutim, za razliku od ranijih rasprava posvećenih Bosni i Hercegovini, na ovoj je bilo uskraćeno obraćanje Kristijanu Šmitu, nedavno izabranom visokom predstavniku. To su mu onemogućile Rusija i Kina.

Međutim, podršku Amerike ima i imaće i dalje.

„Sjedinjene Američke Države sa svoje strane podržavaju ovlašćenja visokog predstavnika koja crpi direktno iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali isto tako i korišćenje bonskih ovlašćenja koja su mu data od strane Veća za sprovođenje mira“, naveo američki ambasador u BiH Erik Nelson.

Međutim, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sinoćnju sednicu vidi na drugačiji način – najavljuje da će RS naći mehanizam da tuži Kristijana Šmita.

„Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Šmit. Ako nije prepoznat po Rezoluciji Saveta bezbjednosti UN, onda ne može biti prepoznat ni ovde. Čudi me da je čovek tog političkog iskustva sebi na kraju mogao dopustiti ovakvu blamažu“, rekao je Dodik.

Međutim, punu podršku Šmitu i danas daje i Delegacija EU u BiH. Prvi čovek ove institiucije zadovoljan je onim što se dogodilo u Njujorku.

„Ipak, na kraju su prevladali stavovi o važnosti samog EUFOR-a, o važnosti 15 godina koje je EUFOR odigrao na terenu, što dolazi u jednom važnom i posebnom trenutku, svoje političke osetljivosti“, kaže Johan Satler, šef delegacije EU u BiH.

Osetljivosti i najveće krize kroz koju BiH prolazi od Dejtona na ovamo. Velike sile se ‘biju’ preko BiH, neki dogovor postoji, smatra Mladen Ivanić, bivši član Predsedništva BiH.

„Mislim da je to veliki problem koji, u suštini, vratiće se time da će se veliki, povodom nas, sukobljavati. A kada se veliki sukobljavaju povodom malih, sukobljavaju na prostoru malih, mali verujte nagrabuse“, navodi Ivanić.

Sličnog stava je i Zlatko Lagumdžija, bivši ministar spoljnih poslova BiH, koji naglašava kako se u Savetu bezbednosti lome koplja oko BiH.

„Moja preporuka bh. javnosti je da se ne brinemo toliko što Šmit nije govorio, naše brige treba da budu druge“, kaže Lagumdžija.

Na pitanje N1 koje su to,  on kaže – „ne postojanje vizije kod ljudi koji vode ovu zemlju“.

Zemlju, koja i dalje prolazi kroz svoju najveću krizu od Dejtona naovamo.

Komentari

Vaš komentar