Dan posle samita sa EU: Region razočaran, Srbija optimistična – a ima li razloga

Region 24. jun 202219:0916 komentara
Podeli:

Dok vlast izražava izvesni optimizam nakon jučerašnjeg samita EU-Zapadni Balkan, govoreći da će u decembru biti bolje, analitičari su skeptični i razočarani. Ni Srbija, ni druge zemlje Zapadnog Balkana nisu dobile ništa u daljem pravcu evrointegracija, osim već više puta izrečenih reči podrške. I dok se svi slažu da je Severnoj Makedoniji i Albaniji učinjena velika nepravda, za Srbiju smatraju da drugo i nije mogla da očekuje.

Pre Samita EU-Zapadni Balkan predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje ništa. Ništa je ono što je Srbija i dobila. U Briselu, dakle, nije napravljen novi korak i nije otovoren klaster 3 za koji se smatra da je Srbija spremna, no resorna ministarka je optimistična.

Povezane vesti

„Sada sam već sigurna da je članstvo Srbije izvesno, samo je pitanje i vremena i okolnosti, i naše spremnosti i reformi, ali i trenutka u Evropskoj uniji, ali ja zaista računam da u narednih pet do sedam, 10 godina, ali ja mislim pet do sedam da je realnije da mi možemo da računamo na članstvo“, kazala je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Ministarka je istakla da reforme moraju da se nastave bez obzira što su, kako je rekla, geopolitičke okolnosti stavile politiku u prvi plan. Nije tajna da je od pocetka rata u Ukrajini Brisel počeo pojačano da pritiska Beograd da uvede sankcije Rusiji.

„Samo to što nije otvoren novi klaster znači da nismo uradili domaći zadatak, zapravo nismo uradili one reforme koje se traže pre svega u poglavljima 23 i 24, i mislim da većina stvari zavisi od nas. Teže je pitanje na primer Kosova, ali mislim da je taj pritisak oko Kosova pojačan baš zato što Srbija nije bila spremna da usaglasi svoju spoljnu politiku sa evropskom, tj. da uvede sankcije Rusiji“, smatra Aleksandar Popov iz Centra za regionalnu politiku.

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, ne vidi kako možemo da ubrzamo naš pristupni put ka EU.

„Mi kažemo da smo čvrsto na putu pristupanja EU, da se trudimo da ga ubrzamo. Ja ne vidim kako možemo da ga ubrzamo i to je sada u ovom trenutku pitanje svih pitanja. Sve ostalo dolazi iza toga, i to pitanje je jedno koje neće tek tako da ode. Jer vi imate članice EU koje odlučuju o napretku Srbije u procesu pristupanja koje direktno osećaju pretnju Rusije, Rusija njima preti nestankom“, navodi Međak.

I dok Evropska Unija ponavlja Srbiji i Zapadnom Balkanu da je u potpunosti posvećena evrointergacijama regiona, te poziva na ubrzanje koje nikako da se desi, poruku ima i Rusija.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov pohvalio je, kako je rekao, „nezavisnost Srbije“ koja se ogleda u odbijanju da uvede sankcije Moskvi jer je to, kaže Lavrov, suprotno interesima Srbije.

Komentari

Vaš komentar